Policija, sirene, svetla, policijska sirena
Alo.rs/M.Š.
Policija, sirene, svetla, policijska sirena

Alo.rs/M.Š.

Policija, sirene, svetla, policijska sirena, Foto: Alo.rs/M.Š.

Nesvakidašnjoj sceni grozote kojoj je beogradska policija svedočila kada je u stanu pronašla Dušana M. (39) kako boravi pored oca u stanju raspada, prethodio je poziv zabrinutih komšija usled nesnosnog smrada truleži koji se širio celom zgradom.

Kada su vrata stana provalili miris je zaplasnuo sve, unutra je zarasao u bradu pored mrtvog oca bio Dušan.

On je policiji rekao da njegov otac spava, ali nije umeo da im odgvori zašto na telu preminulog fale delovi mesa i zašto po svom telu ima mrlje od krvi.

Sve ovo je policiju nateralo na sumnju da je ovde posredi slučaj u kojem se sin hranio lešem oca, ali to nije potvrđeno već se na to sumnja.

Jovan Marić

ALO foto Dejan Briza

Jovan Marić , Foto: ALO foto Dejan Briza

Laici bi ovakvo ponašanje nazvali kanibalizmom, ali Jovan Marić, psihijatar, i Zlatko Nikolić, kriminolog, objasmili su za "Alo.rs" čitatelje da to nije ispravan termin.

- U pitanju je sigurno mentalno rentardirana ličnost. Mentalna retardacija ima tri nivoa, debilnost, imbecilnost i idiotija. Takva osoba mora da živi u posebnim domovima, oni su nesposobni da se brinu o sebi, pronađu hranu ili se sačuvaju od hladnoće zimi. Ako je dotičan mentalno retardiran, on je u nedostatku hrane možda uzeo meso sa svog oca - rekao je gospodin Marić.

Ono što je u ovom slučaju intrigantno je to, kako je neko mogao da konzumira nešto što neprijatno miriše.

Glogonjski rit

Enis Sadiku

Zgrada u kojoj se dogodio zlocin Foto: Enis Sadiku

Kanibalizam je, objašnjava psihijatar Marić, druga priča.

- Mi ne znamo mnogo o kanibalizmu. To je poremećaj koji podrazumeva agresiju nekih plemena koji ubijaju članove drugih i jedu ih. Ovo je mnogo bliže nekrofagiji, odnosno konzumiranju leša, kao što imate nekrofiliju, odnosno polni odnos sa lešom. Nekrofagija je izuzetno redak poremećaj koji se javlja kod metalno retardiranih osoba. Takve osobe imaju potrebu da jedu bilo šta. Postaje razni poremećaji nagona, a ova je jedan kakav može da ima dezintegrisan sizofreni bolesnik - navodi sagovornik.

Pročitajte još:

On kaže da se ovakav poremećaj, jedenja bio čega može javiti i kod jako dementnih osoba, kada čovek više nema pojama šta je stavio u usta.

- Nekrofagija je jedenje mesa sa leševa, ali ipak treba napomenuti da je to nagonsko traženje leševa. Kanibalizam se povezuje sa osvetom plemena, ali ja ne verujem da je sin počeo da jede oca iz osvete. Sin verovatno nije imao šta da jede pa je počeo da jede oca, zato što nema doživlja o tome šta je ispravno, a šta ne. Taj čovek nema svest o zabrani. Jedan od kriterijuma imbecilnosti je krađa. Imbecil ne zna da je zabranjeno ukrasti nešto, a debil zna - objašnjava Marić, ono na osnovu čega možemo pretpostaviti da je ovde reč o imbecilu.

Zlatko Nikolić

Printskrin

Zlatko Nikolić, Foto: Printskrin

Svoj stav o ovom slučaj izneo je i Zlatko Nikolić, kriminolog.

Kanibalizam je ritual i kulturološki fenomen određenih plema u kojem su ljudi žrtva, poput životinje.

.

Pročitajte još: