škola upis,
Tanjug/Sava Radovanović
škola upis,

Tanjug/Sava Radovanović

škola upis,, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Đaci od prvog do petog razreda najverovatnije će od 1. septembra pohađati nastavu u školama, a kako je juče navela premijerka Ana Brnabić, konačna odluka će biti saopštena u utorak. Prema njenim rečima, Ministarstvo prosvete uveliko završava rad na uputstvu koje bi Krizni štab trebalo da usvoji.

- Nakon toga, ministar prosvete obavestiće javnost kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini. Biće izdato uputstvo za roditelje, a sa Unicefom se priprema i video-prilog koji će biti emitovan na svim nacionalnim frekvencijama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama - kazala je premijerka.

Jasnu nazanaku da će najmlađi školarci nastavu pohađati u školskim klupama pozdravljaju i u Udruženju „Roditelj“. Kako za „Alo!“ navodi Dragana Soćanin, predsednica tog udruženja, pored činjenice da mnogi roditelji zbog poslovnih obaveza ne bi imali kome da ostave decu na čuvanje ukoliko bi se nastava održavala na daljinu, ovakav vid časova bi potpuno obesmislio neke od osnovnih školskih načela.

- Nadamo se da će se i za starije školarce pronaći neko slično rešenje, jer uprkos tome što su mnogi mislili da će se oni dobro snaći u praćenju časova na daljinu, do toga nije došlo. Jako je teško preko televizije objasniti učenicima polinome, koji se izučavaju u sedmom razredu. Mnogi roditelji su morali da plaćaju privatne časove kako bi deca savladala gradivo. Upravo zbog takvih primera, nastava na daljinu ne može da ima isti ishod kao kada se odvija u školskim klupama. Naročito je bilo neprimereno što su očekivanja da se savlada gradivo bila potpuno ista kao i u normalnim okolnostima, iako to nije bilo realno - kaže naša sagovornica.

Milorad Antić

Alo!/Dejan Briza

Milorad Antić, Foto: Alo!/Dejan Briza

Međutim, da se prilikom organizovanja nastave u narednoj školskoj godini na prvom mestu mora voditi računa o poštovanju epidemioloških mera i bezbednosti đaka i nastavnika, za „Alo!“ uverava Milorad Anitć iz Foruma srednjih stručnih škola.

On ističe da mnogi nastavnici u srednjim školama čine najugrpženiju grupu od težih oblika infekcije koronavirusom, što bi Ministarstvo prosvete moralo da ima na umu.

- Dešavalo se da jedan učenik na kontrolnom zadataku na daljinu reši najteži zadatak, a onda pošalje svima. Nekim školaricma je upravo ovakav vid ocenjivanja podigao konačan uspeh - kaže Soćanin.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari (2)

Jul

10.08.2020 08:47

HOĆE LI NEKO OBRATITI PAŽNJU NA PREDŠKOLSKE USTANOVE,I TAMO IMA PO 34 DECE,VASPITACICA SA HRONICNIM BOLESTIMA,NEMA PAUZE ,A DECA PROVODE 11 ČASOVA DNEVNO U VRTIĆIMA!!!NEKA, NEKO STAVI PRST NA ČELO!!!!!A MALA DECA SU STALNO BOLESNA! TREBA IH OBRISATI,NAHRANITI ,NAMESTITI...NEMA DISTANCE!!

Deki

10.08.2020 14:39

Onlajn nastava cuva zdravlje svih u skoli.Ko ce nauciti ucenike kada se zaraze i budu po lekarima i bolnicama.?