Radnici, građevina
Alo!/Ognjen Radošević
Radnici, građevina

Alo!/Ognjen Radošević

Radnici, građevina, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Srbija će uskoro ostati bez školovanih molera, zidara, obućara, servisera klima uređaja… čak i zavarivala iako je taj posao dobro plaćen kod nas a to znanje se još bolje naplaćuje "napolju".

Njihove poslove radiće kod nas priučeni, oni koje je "muka naterala", jer za te obrazovne profile se današnji tinejdžeri ne prijavljuju.

Interesovanja je bilo za smer "obućar" u Tehničkoj školi za dizajn u Beogradu, doduše simboličnog – prijavio se samo jedan kandidat. Takvo interesovanje izaziva i profesija zavarivača, gde se u Tehničkoj školi na beogradskoj Čukarici prijavilo dvoje učenika.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim tehničkim školama u ostalim gradovima Srbije, jer se za učenje za mesara, servisera klima uređaja, bravara, zidara… prijavilo mnogo manje kandidata nego što je bilo predviđenih mesta.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić, kaže da đaci već godinama pokazuju slabo interesovanje za te škole, iako im dobar zanat obezbeđuje siguran posao i više nego dobra primanja.

"Danas samo pomoćnik molera ili zidara može da zaradi dnevnicu od 30 evra, a da ne pričam kolika primanja ima glavni majstor. Dobar zanatlija u današnje vreme može da zaradi, ako redovno radi, i tri doktorske plate mesečno. Međutim, kod nas deca, a naročito roditelji, beže od toga. Mislim da je to zbog toga što zanatlije ne uživaju baš neki status u društvu", kaže Antić.

DA LI MISLITE DA SU ZANTALIJE DOVOLJNO PLAĆENI U SRBIJI?

 

"To je nešto do sistema vrednosti u društvu ali i do lenosti današnje mladeži. Lakše je piti pivo ispred dragstora, koje drugi plaćaju, nego da se uhvati čekić i nešto radi", kaže Antić.

PROČITAJTE JOŠ