POTREBNO JE DA SE ZASUKU RUKAVI I DA SE RADI Ovi zanati u Srbiji polako umiru, a plaćeni su i do 4.000 dinara dnevno!

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić, kaže da đaci već godinama pokazuju slabo interesovanje za te škole, iako im dobar zanat obezbeđuje siguran posao i više nego dobra primanja.

Radnici, građevina
Radnici, građevina, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Srbija će uskoro ostati bez školovanih molera, zidara, obućara, servisera klima uređaja… čak i zavarivala iako je taj posao dobro plaćen kod nas a to znanje se još bolje naplaćuje "napolju".

Njihove poslove radiće kod nas priučeni, oni koje je "muka naterala", jer za te obrazovne profile se današnji tinejdžeri ne prijavljuju.

Na ovogodišnjem upisu u srednje škole za učenje pojedinih od ovih zanimanja prijavilo se po jedan ili dva kandidata. Za neke, čak, niko pa će ta odeljenja biti ukinuta.

Na smer "moler" u Politehničkoj školi u Kruševcu niko se nije prijavio, kao ni za "obućara" u Tehničkoj školi u Novom Sadu. Niko nije hteo da se školuje ni za "cvećara" u Poljoprivrednoj školi u Požegi…

Interesovanja je bilo za smer "obućar" u Tehničkoj školi za dizajn u Beogradu, doduše simboličnog – prijavio se samo jedan kandidat. Takvo interesovanje izaziva i profesija zavarivača, gde se u Tehničkoj školi na beogradskoj Čukarici prijavilo dvoje učenika.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim tehničkim školama u ostalim gradovima Srbije, jer se za učenje za mesara, servisera klima uređaja, bravara, zidara… prijavilo mnogo manje kandidata nego što je bilo predviđenih mesta.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić, kaže da đaci već godinama pokazuju slabo interesovanje za te škole, iako im dobar zanat obezbeđuje siguran posao i više nego dobra primanja.

"Danas samo pomoćnik molera ili zidara može da zaradi dnevnicu od 30 evra, a da ne pričam kolika primanja ima glavni majstor. Dobar zanatlija u današnje vreme može da zaradi, ako redovno radi, i tri doktorske plate mesečno. Međutim, kod nas deca, a naročito roditelji, beže od toga. Mislim da je to zbog toga što zanatlije ne uživaju baš neki status u društvu", kaže Antić.

DA LI MISLITE DA SU ZANTALIJE DOVOLJNO PLAĆENI U SRBIJI?

On daje poređenje i sa Nemačkom, gde dobar zidar može da zaradi i 20 evra po satu, a slično se plaćaju i moleri, bravari i ostale zanatlije. Odlično se plaćaju i zavarivači (varioci), za kojima je prošle godine bila jagma i u Srbiji, kada su plaćani i po 7.000 evra mesečno.

"To je nešto do sistema vrednosti u društvu ali i do lenosti današnje mladeži. Lakše je piti pivo ispred dragstora, koje drugi plaćaju, nego da se uhvati čekić i nešto radi", kaže Antić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi