koronavirus
Shutterstock
koronavirus

Shutterstock

koronavirus, Foto: Shutterstock

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, za „Alo“ ističe da bi broj novozaraženih morao da skoči na najmanje tri procenta u odnosu na broj testiranih da bi to bio jasan signal da je epidemija koronavirusa ponovo buknula.

Ako broj zaraženih naglo skoči:

- Maske će biti obavezne u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, pa i u baštama restorana kada je zajedno više od dvoje ljudi, a kazna za nepoštovanje mere će iznositi 20.000 dinara.

- Onaj ko bude uporno odbijao da nosi zaštitu preko lica može biti kažnjen i do 150.000 dinara.

- Visoke novčane kazne biće zaprećene i onima koji ne poštuju fizičku distancu u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, ali i u baštama kafića i restorana ukoliko je na tom mestu zajedno više od dvoje ljudi.

 


- Sada je vreme da saznamo da li smo potpuno poštovali mere nakon završetka vanrednog stanja. Današnji presek će nam pokazati da je vreme da su uvedu ozbiljnije mere u narednim danima. Iako su rezultati prethodnih dana bili ohrabrujući, nije isključeno da sada broj zaraženih naglo skoči. Međutim, ako danas i narednih dana budemo imali rezultate kao prethodne sedmice, sto odsto sam siguran da će se epidemija u Srbiji ugasiti u junu - kaže dr Ranković.
Naš sagovornik ističe da, uprkos tome što su pojedini građani po završetku vanrednog stanja pokazali nemarnost kada je u pitanju poštovanje mera sprečavanja zaraze, celokupni utisak je da se većina građana pridržava propisa.
- Građani se u velikoj meri pridržavaju mera, međutim, ima i onih koji nisu svesni da je virus i dalje prisutan. Primetio sam da pojedini vozači gradskog prevoza u Nišu ne nose maske, što je za svaku osudu - kaže dr Ranković.

Koronavirus u Srbiji

Tanjug / AP

Koronavirus u Srbiji, Foto: Tanjug / AP

- Svakog dana imamo preko 50 novootkrivenih slučajeva, što nije malo. Ipak, ako danas ili narednih dana budemo imali značajan porast novozaraženih, trebalo bi pri uvođenju rigoroznijih mera prethodno ispitati odakle dolaze inficirani. Ako u najvećem broju budu iz Leskovca, neće biti potrebe da se uvode rigoroznije mere na području čitave Srbije - kaže dr Radovanović.

Još 25 radnika „Jure“ pozitivno na koronu
Dvadeset ekipa sa 70 zdravstvenih radnika u petak je uzelo uzorke 2.070 radnika „Jure“, a prema rečima Gorana Cvetanovića, gradonačelnika Leskovca, rezultati su pokazali prisustvo koronavirusa kod još 25 radnika.