Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer, lekar
Shutterstock, ilustracija
Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer, lekar

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Žrtava je mnogo, opet se razmišlja o pooštravanju mera, vodi se borba za nabavku vakcina, građani se pozivaju na vakcinaciju – jedini tračak nade da se ova pandemija u dogledno vreme može obuzdati. Međutim, sve je veća bojazan da ćemo sa ozbiljnim posledicama ove pošasti po opšte zdravlje stanovništva tek morati da se sučimo, jer nije tajna da zbog kovida-19 veliki broj građana ne ide kod lekara osim u krajnjoj nuždi ili ako sumnja na koronu.

Mnogi lekari zbog toga strahuju da ćemo ubrzo imati povećan broj karcinoma otkrivenih u kasnoj fazi, kada više ne može mnogo toga da se uradi, zapuštene hronične bolesti, pokvarene zube i narušeno mentalno zdravlje.

Upravnik klinike za kardiologiju profesor dr Petar Otašević, kaže da je rizik od zaraze manji od pogoršanja osnovne bolesti.

– U ranoj fazi pandemije je ceo zdravstveni sistem bio uključen u borbu protiv kovida-19 tako da je broj termina za ambulante preglede bio značajno smanjen. Nakon toga, veliki broj bolesnika izbegavao je da dolazi na redovno zakazane kontrole zbog straha od zaraze iako je mogao nesmetano da ih obavlja. Posledice nedolaska na redovne kontrole mogu biti veoma negativne, jer na taj način nemamo uvida u stanje bolesnika, kao ni mogućnost korekcije ili upućivanja na dodatne dijagnostičke postupke. S toga apelujem na bolesnike da redovno dolaze kod svojih lekara, uz korišćenje svih mera epidmiološke zaštite, jer je potencijalni rizik od zaraze znatno manji od rizika pogoršanja osnovne bolesti. S obzirom na veliki odziv na vakcinaciju, verujem da će se situacija u doglednog budućnosti u potpunosti normalizovati, barem što se tiče dostupnosti i posećenost ambulantnih pregleda – ističe prof. dr Petar Otašević.

Zbog stresa imamo više autoimunih bolesti, kaže dr Vesna Dimitrijević Srećković, profesorka medicinskog fakulteta:

– Usled nekretanja, stresa i nepridržavanja dijete, kod određenog broja pacijenata došlo je do dobijanja na telesnoj težini što je sve uslovilo pogoršanje glikoregulacije, masnoća u krvi, skokova krvnog pritiska, povećanje parametara funkcije jetre i povećanog rizika za dijabetesne vaskularne komplikacije na malim i velikim krvnim sudovima – kaže doktorka Dimitrijević Srećković.

Ona otkriva da je stanje stresa u protekloj godini kovida uticalo je na povećanje autoimunih bolesti, od kojih su najčešće dijagnostikovali hašimoto tireoiditis, čak i kod adolescenata i studenata. Hašimoto tireoiditis kod nekih je bio bez poremećaja funkcije štitase žlezde, a kod nekih se ispoljio kao hipertireoza ili hipotireoza.

– U vreme epidemije kovida -19 ograničeni su i smanjeni ambulantni pregledi u mnogim granama medicine, pa i kada se radi o endokrinološkim pacijentama. Ipak, ja svakodnevno obavljam konsultacije onlajn, preko telefonskoh poziva i poruka u kojima komentarišem laboratorijske analize koje mi pacijenti šalju ili koje mi stižu u ordinaciju .Na osnovu prispelih rezultata uključujem ili korigujem terapijsku dozu insulina, perooralnih preparata za lečenje dijabetesa, kao i preparata za lečenje povišene ili smanjene funkcije štitaste žlezde. Kod onih koji su preležali kovid i koji su primali kortikosteroidnu terapiju imali smo pogoršanje glikoregulacije, pa smo najteže pacijente nakon kovida hospitalizovali i korigovali insulinsku terapiju.

Prljave maske pogoršale oralno zdravlje

Istraživanje Instituta „Batut“ pokazuje da je manje od polovine stanovništva (45,6 odsto) u Srbiji procenilo stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro, a da svaki deseti stanovnik Srbije, što je oko 700.000 ljudi, nema nijedan svoj zub. Znajući kakav je odnos naših građana prema oralnom zdravlju, opravdana je bojazan da zbog straha od odlaska kod zubara u godini za nama, ali i usled nošenja prljavih maski – situacija sada može biti samo još gora.

– Sama situacija sa pandemijom ukazuje na to da je smanjen broj pacijenata koji nemaju nikakve simptome i izbegavaju preventivne preglede. Samo pogoršanje stanja oralnog zdravlja je ono što najčešće dovodi pacijente kod stomatologa – kaže stomatolog, dr Nataša Pejčić.

Ona navodi da trenutno imaju povećan broj pacijenta koji se javljaju stomatologu zbog akutnih problema, kao što su bol i otok. Takođe, primećen je veći broj pacijenata koji se javljaju zbog problema sa desnima. Ovi problemi se mogu povezati i sa neadekvatnom upotrebom zaštitnih maski, odnosno dugotrajnim nošenjem i ne menjanjem jedne iste maske.

Savet i pomoć za sve koji imaju problema sa mentalnim zdravljem

Još 16.marta 2020. godine u Klinici „Dr Laza Lazarević” otvorena je Nacionalna linija za pružanje psihosocijalne pomoć. Linija 0800-309-309 otvorena je 24 sata, sedam dana u nedelji i tu rade profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja, te svi koji pozovu mogu dobiti relevantne i profesionalne savete stručnjaka potpuno besplatno, a takvih nije malo.

– Do sada je pomoć potražilo oko 12.000 građana iz cele Srbije. Inače, Klinika za psihijatrijske bolesti je jedina psihijatrijska ustanova koja se bavi zbrinjavanjem i lečenjem urgentnih, kao i svih drugih, stanja u psihijatriji i to 24 sata sedam dana u nedelji. Tokom jednog perioda prošle godine bila je jedina psihijatrijska ustanova na teritoriji grada Beograda koja nije imala prekid rada, kako u ambulantnom tako ni u hospitalnom zbrinjavanju i lečenju pacijenata – kaže doktorka Ivana Stašević Karličić, psihijatar.

Ona navodi da se na osnovu njihovog iskustva tokom pandemije stiče utisak da se većina građana uspešno nosi sa izazovima.

1.000 karcinoma pluća nije otkriveno zbog nedolaska na pregled

Procene pokazuju da je u Srbiji tokom 2020. godine, broj novodijagnostikovanih pacijenata od karcinoma pluća bio manji za 25 odsto u odnosu na 2019. godinu. To znači da više od 1.000 ljudi nije dijagnostikovano zbog pandemije izazvane virusom kovid – 19 jer se pacijenti ne javljaju lekaru čak ni kada osete određene simptome.

Aktuelna epidemija kovid -19 u Srbiji doživljava svoju kulminaciju, pa je sva pažnja opravdano prebačena na pacijente zaražene korona virusom. I pored toga što je percepcija zdravstvenih institucija promenjena, problem ostalih pacijenata ne bi trebalo da padnu u senku. Osobe koje imaju neko maligno oboljenje svakako su u povećanom riziku od kovid – 19 infekcije, a pogotovu oni koji imaju karcinom pluća, najčešći i najsmrtonosniji malignitet kako u svetu, tako i u našoj zemlji.

Pročitajte: