Pavle Đorđević
Privatna arhiva
Pavle Đorđević

Privatna arhiva

Pavle Đorđević, Foto: Privatna arhiva

Oduvek je maštao da ima svoje imanje i ta želja mu se uz pomoć porodice ostvarila pre tri godine. Izbor je pao na četiri plodna hektara u selu Valjevska Kamenica, gde ovaj Beograđanin, sa još nekoliko istomišljenika, ostvaruje svoje snove.

- Nisam se pronalazio u tim standardnim formama života u gradu, gde radite od devet do pet i povremeno sebi priuštite neki izlet ili izlazak. Život na selu iziskuje fizički rad, ali nije robija. A, pritom, mnogo je manje stresa i negativne energije - kaže Pavle.

Mladu ambicioznu ekipu koja je odlučila da zavrne rukave i zaradi zahvaljujući svom sopstvenom radu, sadeći i gajeći voće i povrće, čini petoro ljudi. Pored Pavla, tu su i Predrag Milovanović (29), Marija Pavićević (27), Teodora Tasić (27) i Miloš Jović (28). Svi rade sve, bez izuzetka - bitno je samo da na njihovom imanju koje su nazvali „Organela“ sve dobro funkcioniše.

- Prvi plan je bio da zasadimo maline, ali onda smo zasadili jagode. Sve je organsko, ne prskamo voće apsolutno ničim. Mi smo posejali, a ono šta rodi, rodilo je. Uvek nam je kvalitet bio ispred kvantiteta. Naš rod jeste manji jer ne koristimo nikakvu prihranu, ali zato oni plodovi koji ostanu su fenomenalnog ukusa. Pronašli smo svoje tržište i već u startu smo organizovali onlajn poručivanje i kućnu dostavu, što se pokazalo kao pun pogodak. Sve što proizvedemo to i prodamo - ispričao je ovaj vešti poljoprivrednik za RINA.

Imanje

Fejsbuk

Imanje, Foto: Fejsbuk

Pored jagoda, na njivi ovih vrednih ljudi mesto su pronašle kupine, jabuke, šljive, paradajz, rotkvice, zelena salata i krastavac. Pošto su mladost i inovativnost ono što odlikuje ovo seosko imanje, iz njihove kuhinje izašli su prirodni, zdravi proizvodi koji su osvojili tržište.

- Kopriva je jedna od najzdravijih biljaka, a u našem selu ima je u izobilju. Želeli smo kupcima da ponudimo nešto što ne mogu da nađu u gradu, poput potaža od koprive. To sprema naša Mara, koja je profesionalni kuvar. Čorba koju kuvamo je posna i u nju idu vrhovi koprive i povrće. Pravimo je ujutru, stavljamo u tegle i nosimo na kućnu adresu. Ljudi nam često traže i samu koprivu jer znaju koliko je puna vitamina, a u gradu ne mogu da je nađu. Zato se mi žarimo umesto njih, jer ovde ona raste na čistom vazduhu i u nezagađenoj prirodi - rekao je Pavle.

Ovog proleća na najneobičnijem seoskom imanju u Srbiji složna petorka ima pune ruke posla. Uskoro stižu i prve jagode, koje će, i pored toga što je vanredno stanje, brzo biti rasprodate.

Od čorbe napravili biznis

Pavle Đorđević

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Iz Marine kuhinje izašli su i drugi specijaliteti koji su osvojili kupce u gradovima. Čorba od koprive je na prvom mestu, ali odmah iza nje su potaž od retkih biljaka, džemovi, a specijalitet kuće je, kako su ga domaćini nazvali, zen.

- To je proizvod od zelenog paradajza, senfa i rena, koji se pravi po starom receptu iz sela. Često eksperimentišemo sa svim tim prirodnim sastojcima, tako da ćemo uskoro smisliti i nove specijalitete - kaže Pavle.

 

 

Komentari (1)

ksenija

24.04.2020 11:26

Bravo Pavle,Maro i ostali vredni mladi ljudi.Pun pogodak,organska ne zagadjena hrana i prirodno kuvanje bez hemijskih dodataka,a zacinjena sa dosta ljubavi i mladosti, hrana za dusu i telo.Predivan,pozitivan tekst ,pun nade u pametnu srpsku mladost na kojoj svet ostaje.