Budući spomenik Stefanu Nemanji
Alo.rs
Budući spomenik Stefanu Nemanji

Alo.rs

Budući spomenik Stefanu Nemanji, Foto: Alo.rs

Autor ovog spomenika je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov.

Obilazak je predvodio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je odmah pozdravio radnike i rekao:

- Evo i naša braća Rusi su tu da zajedno podignemo ovaj spomenik.

-Danas prisustvujemo istoriji, postavljanjem ovog spomenika. Ovo je dokaz da su Srbi stari narod sa svojom kulturom i tradicijom. Sramota je što do sad nismo imali spomenik ovakvom velikanu, ali zahvaljujući predsedniku Aleksandr Vučiću, ta nepravda je ispravljena. Ovo je dokaz da poštujemo svoju istoriju. Podizanjem ovog spomenika, zajedno sa odlukom da se podigne spomenik i despotu Stefanu Lazareviću, počinjemo da pokazujemo poštovanje prema srednjem veku. Ovo je početak drugačijeg razmišljanja o srpskoj istoriji i zato je današnji dan jako važan. Nalaziće se na najvećem trgu i to sa razlogom, rekao je Vesić.

Goran Vesić

screenshoot

Goran Vesić, Foto: screenshoot

- Spomenik će biti posebno osvetljen, ovo je spomenik onoga ko nas je zadužio i bez koga nie bi bili ono što jesmo. Ovo je dokaz da postojimo, dodao je on, a zatim se zahvalio autoru prelepog spomenika.

- Da je bilo sve po planu, spomenik bi bio postavljen i ranije , ali zadesilo nas je vanredno stanje, ali sve je ispalo kako treba i dočekali smo veliki dan u istoriji Srbije. Samo će veći i značajniji dan biti onaj, kada predsednik Vuičić otkrije postavljeni spomenik, zaključio je Vesić.

Prva četiri kamiona sa delovima postamenta stigla su u Beograd, a kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, do 31. avgusta stići će druga četiri kamiona, dok će poslednja dva biti tu do 15. septembra.

Spomenik Stefanu Nemanji

Privatna arhiva

Spomenik Stefanu Nemanji , Foto: Privatna arhiva

U Beogradu se od 10. avgusta nalazi i grupa ruskih majstora koji će zajedno sa majstorima iz Srbije raditi na postavljanju spomenika, a početkom septembra očekuje se i dolazak samog autora koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.


"Očekujemo da spomenik osnivaču naše najznačajnije srednjovekovne dinastije Stefanu Nemanji, koji je zaista monumentalan i ponos naše zemlje, bude postavljen do sredine oktobra", rekao je Vesić. Kako je dodao, rekonstrukcija Savskog trga, na kome će se nalaziti spomenik, biće završena do sredine novembra.

Spomenik Stefanu Nemanji postavlja se na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kome treba podići sledeći spomenik u Beogradu?

 

Komentari (3)

Perica

15.08.2020 10:47

Maestralno! Velelepno! Bravo!

Nikola

15.08.2020 11:13

Divno! Bravo!

S3sf

15.08.2020 13:34

Nemqmo drugog posla