Festival
Subotica
Festival

Subotica

Festival, Foto: Subotica

Nagrade za životno delo „Mali princ“ dodeljene su piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Publiku i goste Festivala pozdravili su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

Obraćajući se u ime grada Subotice, osnivača Međunarodnog festivala pozorišta za decu, gradonačelnik Bakić je istakao značaj održavanja ovog 27. festivala uprkos okolnostima zbog pandemije korona virusa.

- Umetnost je posebno važna kada je čovečanstvo suočeno sa ovako teškim iskušenjima. Ona nas teši, bodri i nadahnjuje da istrajemo u borbi sa svim problemima. Pozorišna umetnost za decu, kao velika radionica mašte i igre, posebno je dragocena, jer je usmerena na generacije koje će naslediti jedan drugačiji svet, za čiju obnovu i osmišljavanje će trebati mnogo kreativnosti - naglasio je Stevan Bakić.

Pandemija novog korona virusa, rekao je, onemogućila je da u Suboticu dođu naši prijatelji iz daleke Kine, Irana, Argentine i mnogih drugih zemalja, ali ćemo ipak, uprkos okolnostima koje prete da nas izoluju, graditi još snažnije zajedništvo sa njima.

Preporučujemo:

- Posredstvom savremenih tehnologija uživaćemo u nekim od njihovih predstava. Na našu radost, gosti iz Slovenije su uspeli da dođu, a njihova predstava će večeras i otvoriti festival. Poštujući sve mere zaštite od zaraze, okosnicu programa ove godine činiće dečja pozorišta iz Srbije, što će biti prilika da se osnaže i domaće umetničke veze i oživi domaća scena pozorišta za decu - istakao je gradonačelnik Bakić.

On se u ime svih građana Subotice i u svoje lično ime zahvalio na pomoći u realizaciji Festivala Ministarstvu kulture i informisanja i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

- Čestitam dobitnicima nagrada i pozdravljam sve naše drage goste koji su uspeli da dođu, želeći im srdačnu dobrodošlicu u naš grad. Jednako pozdravljam i one koji neće biti fizički sa nama, ali koji će pružiti nama i našoj deci veliku radost i osećaj bliskosti prijateljskim državama i narodima, od kojih smo samo privremeno razdvojeni - rekao je gradonačelnik Bakić.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da je veoma lako biti na toj funkciji pogotovo kada je Subotica u pitanju, jer je ona jedan od vodećih kulturnih centara.

- Ono što čini svakako posebno zadovoljstvo jeste da ovaj međunarodni festival već više od četvrt veka okuplja čitav svet i dovodi ga baš u Suboticu, u našu državu. Veoma je važno da nakon svih ovih uslova, kada je kultura, nažalost, morala da zaustavi svoj rad nastavimo kontinuitet onoga što je zapravo očuvanje ne samo srpske već i svetske kulturne baštine. Čestitam vam i želim vam da od Subotice napravite još veću kulturnu stanicu Srbije - rekla je Dragana Milošević..

Glavni program Festivala otvoren je u 18.00 časova, na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta predstavom „To je Ernest“ lutkarskog pozorišta „Nebo“ iz Slovenije,

Festival se u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica održava od 20. do 24. septembra.

Pročitajte još: