Korona, vakcina
Shutterstock/M-Foto
Korona, vakcina, Foto: Shutterstock/M-Foto

Ranije u toku ove godine, u aprilu mesecu, Evropol je upozorio na potencijalnu opasnost od prevaranta koji nude navodne verzije vakcina protiv kovid-19, kako na internetu, tako i uživo. Projekcije su takođe napravljene i u vezi sa najavom prave vakcine i reakcijama organizovanog kriminala na tu vest.

Ove projekcije su kasnije potvrđene u novembarskom izveštaju, kada je navedeno da je distribucija nekvalitetnih i falsifikovanih farmaceutskih proizvoda, uključujući i vakcine protiv kovid-19, ostala dosledna kriminalna aktivnost tokom pandemije.

Evropol upozorava da falsifikovane vakcine mogu da predstavljaju veliku opasnost po javno zdravlje, zbog moguće neefikasnosti i toksičnosti, uzvevši u ozbir da se proizvode u laboratorijama koje ne zadovoljavaju sve higijenske standarde. One mogu da se pojave na crnom tržištu, ali se mogu prodavati i legalno.

Agencija očekuje da će se onog trenutka kada zvanična vakcina bude izašla na tržište pojaviti i njene falsifikovane verzije kako bi se odgovorilo na povećanu potražnju.

Evropol takođe navodi da je moguće da će kriminalci širiti dezinformacije kako bi obmanuli pojedince i kompanije. Na darkvebu su već primećene reklame koje koriste brendove originalnih farmaceutskih kompanija u finalnim fazama testiranja vakcine.

Pročitajte još: