Predrag Kon
Tanjug/Dragan Kujundžić 4.1.2018
Predrag Kon

Tanjug/Dragan Kujundžić 4.1.2018

Predrag Kon, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 

Kon za RTS kaže da je suština mera zabrana kontakata, a da je najjednostavniji policijski čas, kojem se, međutim, protive skoro svi iz medicinskog dela kriznog štaba.

- Da li je to greška ili ne, to ćemo videti tek posle, jer potpuno zatvaranje Beograda omogućilo bi bar tokom vikenda da tog prenosa nema - rekao je Kon i dodao da će definitivnu odluku doneti Krizni štab na sednici u 12 časova.

- Naznačio je juče i predsednik i ja sam mu svojevremeno rekao da je to krajnje nepopularno, ali i najsigurnije - rekao je Kon.

Dodaje da će odluka svakako biti zabrana javnog okupljanja i da tu nema dileme.

Kaže i da zabrana kontakata mora da bude mera "u glavi građana" ističući da su svetska istraživanja pokazala da ako svi nose masku postoji samo 1 odsto mogućnosti da se virus prenese.

Kaže da su neprihvatljive sve proslave, mature, svadbe, jer će urušiti sistem i neće imati mesta za hospitalizaciju svih ljudi.

- Moramo krajnje ozbiljno to shvatiti, nema se utisak još uvek oko toga, ali je činjenica da nema mesta u bolnicama - rekao je Kon.

Upitan da objasni svoj post na Fejsbuku, u kojem je napisao da bi svoje mesto u kriznom štabu "ustupio" svom profesoru u penziji Zoranu Radovanoviću koji kritikuje "politizaciju struke", Kon je istakao da ne može dezertirati dok je ovakva situacija i da će nastaviti da radi svoj posao.

- To ništa ne znači osim onoga što je napisano, ne mogu da napustim brod kad je ovakva situacija, to ne dolazi u ozbir - rekao je Kon.

Kad je reč o testovima, Kon kaže da se u broj tesitranih uključuju PSR testovi, ali i svi drugi. On ocenjuje da će situacija u vezi sa korona virusom trajati do 2022. godine i da je to epidemiološki zadatak, te da više ne smeju da postoje nekoherentne izjave struke.

Kaže da će dolaziti do smirivanja situacije, pa do novih talasa, a da postoji mogućnost ogromnog talasa koji može da dođe na jesen.

Pročitajte još: