Mobilni telefon
Shutterstock
Mobilni telefon

Shutterstock

Mobilni telefon, Foto: Shutterstock

Zamenik gradonačelnika grada Beograda Goran Vesić, podelio je na svom Fejsbuk profilu, ovoga puta jednu zaista lepu vest.

Sadržaj objave vam prenosimo u celosti.

ANKETA:

Da li smatrate da u Beogradu ima dovoljno drveća?

 

"Gradska aplikacija "MOJE DRVO" je Android aplikacija koja omogućava da građanin pronađe mesto na kome je Grad planirao da sadi drveće tokom godine, a sadimo oko šest hiljada stabala godišnje. Svako može da izabere stablo i da plati preko računa za mobilni telefon sadnicu za mesto koje želi. Kada mi zasadimo drvo ispred stabla stoji natpis ko je donirao sadnju. Tako svaki građanin može da ima svoje drvo i da da konkretan doprinos da naš grad bude zeleniji. Nadam se da će ovu aplikaciju koristiti i kompanije koji bi, recimo za Novu godinu, umesto poklona poslovnim partnerima, zbog čije se izrade često seku stabla, sada mogle da kupe drvo.

Moje drvo

screenshot

Moje drvo, Foto: screenshot

Danas je oko 16 odsto površine Beograda pod zelenim površinama što je jedan odsto više nego 2012. godine. Od 2011. godine do danas pošumljeno je oko 900 hektara novih zelenih površina u Beogradu. Trenutno Beograd ima oko 60.000 stabala na 3 hiljade hektara zelenih površina kojima upravlja JKP Zelenilo Beograd. Za šest godina zasađeno je 36.808 stabala, a ove godine do juna skoro tri hiljade novih stabala.

Poslednje četiri godine samo u najužem centru grada na Trgu republike, Obilićevom, Kosančićevom i Topličinom venac, u ulicama Kralja Petra, Karađorđeva, Balkanska i Vuka Karadžića, na Savskom trgu, na platou ispred Doma omladine i na Beogradu na vodi zasađeno je 655 novih stabala.

Takođe, Grad duž ulica sa frekvetnim saobraćajem, kao što su bulevari Mihajla Pupina, Oslobođenja i Vojvode Mišića kao i na ulicama Ušće i Radnička uradio je zelene zidove dužine 1.572 metara, a postavljeno je 4.578 saksija sa cvećem.", napisao je Vesić.