Patrijarh Porfirije
Facebook/ Srpsko narodno vijeće
Patrijarh Porfirije

Facebook/ Srpsko narodno vijeće

Patrijarh Porfirije, Foto: Facebook/ Srpsko narodno vijeće

Srpski patrijarh Porfirije posetio je ovih dana Baniju, područje u Hrvatskoj koje je najviše pogođeno zemljotresom, i obišao njene stanovnike koji su većinom Srbi povratnici ili oni koji su ostali na svojim ognjištima. Patrijarh je doneo pomoć stanovnicima i razgovarao o pomoći SPC ljudima koji su ostali bez svojih domova.

Srdačno dočekan, patrijarh se najduže zadržao u porodici Kukoleča gde je uručio novčanu pomoć deci domaćina, a posebno je bio dirljiv razgovor sa dečakom Lazarom, sinom domaćina.

Lazar je patrijarhu otkrio da je odličan učenik, a patrijarh je izrazio želju da dečak upiše Pravoslavnu gimnaziju u šezdesetak kilometara udaljenom Zagrebu, koja je u posleratnom vremenu ponovo, uz pomoć SPC, postala stecište obrazovanja Srba u Hrvatskoj.

- Lazare, tebe ćemo da pošaljemo u (Pravoslavnu) gimnaziju, samo da učiš, da se trudiš. Ime ti, Lazare, sve govori. Kad se uloži pravi trud, ništa ne bude bez rezultata - posavetovao je patrijarh Porfirije malog Lazara koji je upijao svaku njegovu reč, a onda je dečaku uručio koverat sa novčanom pomoći.

Samo da se kuća popravi

- Ovo je za tebe, što kažu ako pukne guma na biciklu, da možeš popraviti - našalio se patrijarh Porfirije sa malim Lazarom.

- Šta bi ti, Lazare, najviše volio da sebi kupiš? Šta je tvoja najveća neostvarena želja? - pitali su dečaka Lazara.

- Da se popravi kuća - odgovorio je dečak sa suzama u očima i ganuo sve prisutne, koji su bili vidno potreseni dečakovim odgovorom.

Prilikom posjete patrijarha Mili Bajloviću, čija je kuća takođe uništena u potresu, Porfiriju se obratio stanovnik Majskih Poljana koji se predstavio kao "hrvatski branitelj" i koji je istaknuo da je sretan kad vidi da je SPC posetio i pomaže njegovom prijatelju.

Patrijarh je potom u Majskim Poljanama, gde je poginulo pet stanovnika u zemljotresu 29. decembra 2020. godine i koji je bio jačina 6.2 po Rihteru, obišao stanovništvo i razgovarao o pomoći koju će SPC i dalje obezbeđivati za ovo područje i svim stanovnicima.

Poseta je nastavak pomoći koju SPC šalje stanovnicima Banije, a koja je usmeravana iz Mitropolije zagrebačko - ljubljanske, na čijem čelu do nedavno bio srpski patrijarh, a u koordinaciji s humanitarnom inicijativom SNV-a "Banija je naša kuća".

PROČITAJTE JOŠ: