DRŽAVA MORALA DA REAGUJE U Srbiji niko neće da radi ovaj posao od sramote, a plata je 70.000

Posle kažu da nema posla!

selo, Srbija
selo, Srbija, Foto: Tanjug

U Srbiji nema ko da muze krave čak ni za platu koja se kreće i do 70.000 dinara. Zbog toga Srbija mora da nabavlja robote koji će to da rade, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da je nabavka istih već počela.

Proizvođači mleka u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Srbiji suočavaju se sa istim izazovima i problemima, te su mlekari iz ove tri zemlje razmenili iskustva na skupu, organizovanom u Sremskoj Mitrovici.

Resorni ministri Srbije i Republike Srpske saglasni su u oceni da i jednu i drugu držžavu "muči ista muka", a to je što nedostaje ljudi za mužu krava i zbog toga je neophodno da država što više pomogne u subvencionisanju za kupovinu nove opreme.

Srbija je, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, već krenula u nabavku robota za mužu.

- Nema ko više da muze krave. Da mu date 70.000 dinara mesečno da muze krave, ne možete da nađete čoveka. Da odete u bilo koje selo u zapadnobačkom, severnobačkom okrugu isto ćete sve čuti. Nema ljudi. I to je najveći problem poljoprivrede i zato moramo ići sa nabavkom nove opreme i sa modernizacijom. 75 odsto država Srbija daje za kupovinu robe. Naravno, ne mogu svi da kupe, ali na nama je da pomognemo koliko god možemo, da damo što više novca, da se izborimo sa svim ovim problemima koji postoje - kaže Nedimović.

Krave
Krave, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Ministar poljoprivrede u Republici Srpskoj Boris Paalić ocenjuje da u toj zemlji mogu biti zadovoljni situacijom u sektoru mlekarstva, da proizvodnja raste, ali da je isto tako primetan trend opadanja broja farmi. Ocenjuje i da su isti otkupljivači i u Srpskoj i u Srbiji.

- U 2019. u Republici Srpskoj otkupljeno je oko 120 miliona litara mleka, što je za nekih tri miliona litara više nego u 2018. godini, a desetak miliona više nego u 2017. godini. Opada nam broj farmi, imamo oko 4.100 farmi, a raste nam proizvodnja i broj farmi gde ima više grla. To je trend koji se dešava u svim zemljama u okruženju, pa tako i kod nas. Broj isporučilaca je sada zaustavljen, nekih 4.100, ali imamo blizu 28.000 muznih grla i taj broj raste - rekao je Pašalić, dodajući da u Srpskoj izdvajaju oko 50 odsto iz agrarnog budžžeta samo za mleko.

 • Korisnik: ljubica
  08/02/2020 - 12:38
  Aman ne lazite. Niko i ne daje toliko para. Pa svaki seljak koji ima vise d 5 krava ima i aparat za muzu.
 • Korisnik: Dragisa
  08/02/2020 - 12:20
  Ja bih ministarku Zoranu pomuzao redovno🤗🤗🤗.
 • Korisnik: miso
  08/02/2020 - 09:06
  ministre srbije ima jos 100 km od zlatibora do granice lep je deo samo da znate.
 • Korisnik: dzudza basadzija
  08/02/2020 - 09:05
  Nista bez Dzuleta!Recimo,da biste pomuzli kravu,treba pre svega,da je razlikujete,od drugih davaoca mleka!Mi od te vrste,imamo...Recimo...Samo u Beogradu...Imas krava i volova...Mars kravo jedna!Bezi bre vole!...Kazem,za muzu,treba imati ruke.Kao drugo,GPS-om utvrditi,gde je vime,(tako se nazivaju te slavine za mleko,jel).Jedan nacin je da cetvorica dizu i spustaju kravu,dok peti muze,ne praveci one pokrete,gore dole.Mnogo jednostavnije je,otici u ducan,i kupis si litar mleka i pomuzes tetrapak.
 • Korisnik: Grundfos
  08/02/2020 - 07:47
  Kad ti seljak da 70000 din. platu,on izvadi dusu,ne daju oni nikom nista,njihov dinar je tvoji 1000.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi