SUTRA JE SLAVA SVETI MATEJ Postoje četiri stvari koje bi morali da uradite, a jedna od njih vam se nikako neće svideti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju, 29. novembra obeležavaju dan Svetog apostola Mateja, koji se u narodu naziva i Matejevdan. Prema predanju, ovaj svetitelj je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, pa je poznat i kao jevanđelist Matej

Molitva, pravoslavlje, crkva, vera
Foto: AP/Darko Vojinovic

Rođen u jevrejskoj porodici kao Levije, Matej je svoju karijeru gradio kao poreznik. Koji baš i nije bio nešto posebno omiljen u narodu. Život mu se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga i uvrstio među svojih 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve. Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini. Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji… Prema predanju, on nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Molitva koju bi danas trebalo izgovoriti glasi: "Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim".

Danas je dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove. Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa, pa tako i Uprava carina Srbije obeležava upravo ovaj dan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

Iako se Metejevdan u mnogim porodicama, a naročito među Srbima iz Hercegovine obeležava kao krsna slava, ove godine mnogi od nas, iz zdravstvenih razloga, neće iskoristiti priliku da se vide sa svojim najmilijima koji slave, niti će, iako je red, moći da im slavu čestitaju uživo.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi