Poznati SIMPTOMI novog soja korona virusa, evo koliko je OPASAN
alo.rs
Vakcina korona
Vakcina korona, Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

- Na Institutu za mikrobiologiju i imunologiji Medicinskog fakulteta u Beogradu ovog vikenda izolovan je britanski soj korona virusa u Srbiji – izjavila je prof. dr Tanja Jovanović koja je u timu istraživača koji sekvenciraju genom korona virusa u Srbiji.

Poznato je i kako je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju: donela ga je jedna putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu. Ona je imala lakše simptome, a njen suprug teže - obostranu upalu pluća.

Kad je otkriven?

Novi soj korona virusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji. Već u novembru je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

Kako je nastao novi soj?

Član Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović objasnila je da su se u slučaju novog soja mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata.

- Sve mutacije koje se nalaze u britanskom soju nalaze se i u našim izolatima i u izolatima celog sveta, ali samo kao pojedinačne mutacije. Ono što je novo u britanskom soju jeste da su se mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata - objasnila je Jovanović.

Virusolog je navela da novi soj vodi poreklo od infekcije imuno kopromitovanih osoba koje su imale infekciju duže od osam nedelja, kada je u samom organizmu čoveka došlo do pojave pojedinačnih mutacija.

- Pošto su ti pacijenti bili imuno kompromitovani, bili su pod selektivnim pritiskom terapije i terapija koja se primenjivala u lečenju takvih bolesnika uticala je na izmenu karakteristika virusa - objasnila je Jovanović.

Koliko je mutacija opasna?

Britanski premijer Boris Džonson potvrdio je juče da postoje dokazi da je novi soj korona virusa ne samo i do 70 odsto zarazniji, već i smrtonosniji.

Glavni naučni savetnik britanske vlade ser Patrik Valans objasnio je kako su došli do ove tvrdnje.

- Ako bi 10 ljudi umrlo od infekcije na 1.000 pacijenata koji su zaraženi prvobitnim sojem korona virusa, u slučaju zaraze novim sojem ta brojka bi mogla porasti na 13 ili 14 smrtnih slučajeva - objasnio je Valans.

Ovi podaci još nisu potvrđeni, budući da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

Za nepuna dva meseca britanski visokozarazni soj korona virusa otkriven je u 60 zemalja, saopštila je ove nedelje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako izgleda razvoj bolesti?

Da li su simptomi, pa i tok bolesti koju izaziva britanski soj virusa drugačiji? Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su identifikovali redosled simptoma i kako se oni razvijaju.

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila SZO od preko 55.000 hiljada potvrđenih slučajeva kovida 19.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sledećim redom:

Groznica

Kašalj i bolovi u mišićima

Mučnina i povraćanje

Dijareja

PROČITAJTE JOŠ: