Predrag Kon
Printscreen

 

Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

On je rekao da ga zabrinjava preterano opuštanje kada je reč o spovođenju preventivnih mera i političko previranje zbog masovnih okupljanja na kojima se, naglašava, drastično povećava rizik od prenošenja korona virusa.

"Brojke su dobre i sve što gledamo jeste dobro, ali ponašanje nije u skladu sa onim što je trenutna situacija. Mi sasvim sigurno još imamo virus u cirkuaciji", rekao je Kon za medije.

Zadovoljan je što nema porasta obolelih posle odluke o otvaranju teretana, kozmetičkih i frizerskih salona, a zadovoljan je i funkcionisanjem javnog prevoza jer u autobusima nema starijih od 65 godina.

"Nikako nije vreme za masovne javne skupove... Još smo daleko od toga da virusa nema u cirkulaciji. Uz preterano opuštanje i povećanu frekvenciju kontakata, prilično je verovatno, da ćemo imati porast obolevanja posle 18. maja. Niko ne treba da se iznenadi. Ipak, još uvek može da se spreči. Samo da se sprovode mere. Ako ne može, moraće ponovo da se iz preporuka pređe u obavezno sprovođenje mera, odnosno druge strane indeksa, sa slikom i ličnim podacima", napisao je Kon na Fejsbuku.

Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

Istakao je da ne treba da predstavlja iznenađenje ako posle 18. maja dođe do povećanog broja obolelih od koronavirusa i da će, ukoliko do toga dođe, morati ponovo da se pređe na obavezno sprovođenje mera.

Podsetio je da postoji zabrana okupljanja više od 50 osoba i istakao da sankcinisanje nije pitanje za stručnjake. Krizni štab bi danas trebalo da definiše pravila koja se tiču putovanja i ulaska u zemlju, a Kon kaže da je prilikom otvaranja granica veoma značcajno da postoje određene mere koje će sprečiti širenje virusa.

Onima koji budu dolazili u Srbiju, kaže Kon, biće potreban PCR test ne stariji od 72 sata.

Naveo da u slučaju da naš državljanin ulazi u Srbiju ide u samoizolaciju 14 dana, a ako plati testiranje ta mera se ukida. Kon kaže da treba da se odredi cena testiranja, jer u onu koja se pominje u javnosti od 6.000 dinara ne ulazi usluga.

On je rekao da u Srbiji postoji 12 laboratorija za PCR testiranje, a da privatnici mogu da rade brze testove ili da dokažu da mogu da rade PCR testove.

Naveo je da nema dokaza da je virus oslabio.

"Mediji nas bacaju u sukob sa naslovnim stranama koje nas stavljaju jedne pored drugih kao da smo u ratu", kaže Kon i dodaje da zapravo to sve zbunjuje javnost.

Kada se, kaže, sluša pažljivo Nestorić, jasno se vidi da on nigde ozbiljno ne greši. Kon je uveren da ćemo korona virus imati i na jesen.