Stevan Đokić
Privatna arhiva

Nakon što su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić optužile, a potom i prijavile policiji profesora glume Miroslava Miku Aleksića za seksualno zlostavljanje, čitavu javnost zanima da li one imaju materijalne dokaze za to.

Stevan Đokić

Privatna arhiva

Stevan Đokić, Foto: Privatna arhiva

Stevan Đokić, osnivač i predsednik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA, objašnjava da je, i u situacijama kada ne postoje materijalni dokazi za silovanje i zlostavljanje, potrebno da se prikupe izjave svih žrtava i da se odatle prepozna njegov obrazac ponašanja, koji je primenjivao na njima.

- Pošto materijalnih dokaza nema, na policiji i tužilaštvu je da utvrde modus operandi, to jest isto ponašanje i postupke prema devojkama koje su u svojim izjavama detaljno opisale kako ih je silovao. Ukoliko se utvrdi da takav šablon zaista postoji i da ga je Aleksić koristio nad svakom žrtvom, onda se to može upotrebiti kao dokaz u korist žrtava - kaže Đokić za "Alo!" i objašnjava zbog čega je Aleksić tražio da njegovi učenici ne govore svojim roditeljima šta se dešava na njegovim časovima.

- Između deteta i roditelja spona mora da bude jaka, a komunikacija otvorena. U slučaju škole glume Mike Aleksića primećujem da je on tražio i od roditelja i dece da međusobno ne prenose informacije, pa na tome izgradio poverenje i autoritet. Problem je što su deca dosta vremena provodila u njegovoj školi, a malo vremena sa roditeljima. Manipulacija mu je zato bila olakšana - kaže Đokić i dodaje da Centar za bezbednost pruža punu podršku žrtvama nasilja.

- Naš tim je u saradnji sa psihijatrima i psiholozima koji pomažu žrtvi da lakše prebrodi priznanje da je pretrpela nasilje. Kada žrtva govori o nasilju koje je pretrpela, ona ga na neki način ponovo preživljava - ističe on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ