Konferencija Ana Brnabić
printscreen
Konferencija Ana Brnabić

printscreen

Konferencija Ana Brnabić , Foto: printscreen

Na konferenciji u Palati Srbija su govorili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović i imunolog dr Srđa Janković.

- U poslednja 24 imamo 6915 testiranih, od čega 279 pozitivnih, 12 preminulih, a na respiratoima su 154 osobe - reka je premijerka.

Brnabić je istakla da će nas tek u narednim danima stići katastrofalni rezultati protesta koji su održani prethodnih dana.

- Preklinjem građane Srbije da se pridržavaju mera, da nose maske u zatvorenom i što češće - rekla je Brnabić i dodala:

Premijerka kaže da su dosadašnje mere dale određene rezultate i da se nada da će to biti sve bolje narednih dana.

PRITISAK NA ZDRAVSTVENI SISTEM

Doktor Stevanović je istakao da je pritisak na zdravstveni sistem ogroman kao i da je sve veći broj klinički teži slučajeva.

- Svi koji dolaze uglavnom se hospitalizuju, a broj pregleda je velik što čini ogroman pritisak na zdravstveni sistem. Za sada manevrišemo i uspevamo da obezbedimo dovoljno kreveta. Najteža situacija je u Beogradu i zahvalan sam kolegama iz bolnica širom Srbije koji su primili pacijente iz glavnog grada - kaže Stevanović.

Stevanović je istakao da lek za koronu ne postoji i da su jedina preventiva epidemiološke mere, distanca napolju i maske u zatvorenom prostoru.

Imunolog doktor Janković je podsetio na mere koje su na snazi i apelovao na građane da se pridržavaju istih.

MERA ZABRANE KRETANJA

Premijerka je rekla da se plaši šta će biti na jesen.

- Mere zabrane kretanja su dale rezultat i možda je trebalo da idemo restriktivnije. Krizni štab će i dalje raspravljati o oštrijim merama, ali ako ove do sad ne daju rezultate, plašim se šta će biti na jesen - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da država ne pripisuje krivicu građanima zbog povećanja broja zaraženih od virusa korona i istakla da to nikada nije radila ni ona, ni Krizni štab, ni predsednik Aleksandar Vučić.

Brnabić je na konferenciji za medije istakla da, kada kaže da je borba protiv virusa korona "borba svih nas", odnosno i države i svakog građanina pojedinačno, to ne znači "svaljivanje krivice na građane".

- Ovo je borba svih ljudi, ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Pričali smo da nismo dovoljno disciplinovani. Tu počinjemo od sebe. Ni sama nisam dovoljno disciplinovana, ali moramo raditi na tome. Ovo je bolest koja se može sprečiti samo nošenjem maski, vođenjem računa o higijeni i izbegavanjem okupljanja. Pokušavamo da pobedimo virus bez restriktivnih mera - kaže Brnabić.

Ona je rekla da se o virusu malo zna i da su procene bile pogrešne.

- Svi su predviđali da će na leto biti zatišje. To nije predviđao samo naš Krizni štab, već svi svetski stručnjaci. Očigledno je da će virus biti sa nama. Ne želimo da dođemo u situaciju da uvodimo zabranu kretanja, pa da onda imamo opet situaciju pod kontrolom, a potom pikove zaraze i tako u krug. Moramo se naučiti da živimo sa koronom dok se ne pronađe vakcina - kaže Brnabić.

Na pitanje zašto se Krizni štab nije oglašavao posle derbija, izbora i pojedinih proslava, Brnabić je odgovorila da nakon tih okupljanja nije primećen skok broja zaraženih, ljudi na respiratorima i preminulih, i da nije bilo potrebe za tim.

- Nismo imali potrebu za svakodnevnim izveštavanjem jer nije bilo ničeg novog i brojevi su bili pod kontrolom, a pres konferencije smo prekinuli, jer je dolazilo po dva ili tri medija. Sada imamo potrebe opet za tim, zato što imamo ovakve brojke - podvukla je Brnabić.

KOLEKTIVNI IMUNITET

Imunolog doktor Janković istakao je da nije cilj prokužavanje virusa, kako bi se stvorio kolektivni imunitet, već sprečavanje masovnog zaražavanja, jer nemamo dovoljno informacija o korona virusu niti o formama imuniteta koje se mogu postići u odnosu na virus.

Imunolog Srđa Janković izjavio je da se za sada još uvek ne možemo osloniti na kolektivni imunitet, jer je jednocifren procenat prokuženosti, pa su i dalje "alfa i omega" strategije borbe protiv kovida 19 - mere prevencije zaražavanja.

Na pitanje da li će visoka prokuženost leti uticati na blažu sliku na zimu, odnosno hoće li nas štititi kolektivni imunitet, Janković je pojasnio da bi to bilo logično očekivati kod mnogih respiratornih infekcija, sličnih kovidu, ali da se nažalost kod ovog virusa, jer je nov i još uvek nepoznat, ne može sada reći u kojoj meri se možemo osloniti na to.

- Ne možemo reći u kojoj se meri možemo osloniti na kolektivni imunitet, to znači da se ne možemo osloniti na to. Voleo bih da Krizni štab stavi tačku na to pitanje - rekao je Janković na pres konferenciji.

Pročitajte još: