Pravni fakultet
Printscreen/Google Maps
Pravni fakultet

Printscreen/Google Maps

Pravni fakultet, Foto: Printscreen/Google Maps

Osnovci i srednjoškolci završavaju jednu o najneobičnijih školskih godina dosad, pred njima su završni testovi, popravljanje i zaključivanje ocena, kao i polaganje mature i prijemni ispiti na fakultetima. 

Danas je poslednji dan nastave na daljinu za osnovce. Najmlađi od prvog do četvrtog neće morati da dolaze do škole, a eventualno popravljanje ocena biće dogovoreno sa učiteljima. Za đake od petog do osmog razreda važe posebna pravila.

Druga nedelja juna, kada osmaci završe deo svojih priprema za malu maturu, biće rezervisani za popravljanje ocena petaka, šestaka i sedmaka. Kako je objasnio ministar prosvete Mladen Šarčević, na osnovu rezultata upitnika oko 25 odsto đaka od petog do osmog razreda će želeti da popravi ocene.

Proba, pa mala matura

Već sledeće nedelje, od 1. juna, u klupe dolaze osmaci. U ponedeljak donose đačke knjižice i sve potrebno od dokumenata što je potrebno za malu maturu. Biće im podeljeni probni testovi i ne ocenjuju se. Test iz srpskog jezika i kombinovani test rešavaće kod kuće. Narednog dana, 2. juna dobiće matematiku, koju će rešavati u školi. Prema novom pravilniku, 3, 4. i 5. juni će biti dani za osmake koji nemaju zaključene ocene ili žele da poprave. Od subote, 6. juna kreće pripremna nastava, koja traje deset dana. Kada je reč o maloj maturi, polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika biće održano 17. juna od 9 do 11 časova, testa iz matematike 18. juna od 9 do 11 časova i rešavanje kombinovanog testa 19. juna od 9 do 11 časova.

Privremene rezultate završnog ispita osnovne škole objaviće 23. juna do 8 časova, kada svi kandidati koji imaju primedbe mogu podneti žalbu. Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je 28. juna do 8 časova.

Škola Razmak između klupa 2

Tanjug / Dragan Kujundžić

Škola, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Nakon toga učenici podnose liste želja u matičnim osnovnim školama 29. i 30. juna od 8 do 15 časova. Liste želja biće objavljene 4. jula, kada učenici mogu da provere tačnost liste želja. Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija objavljuje matična osnovna škola 7. jula do 24.00 časa.

Upis u srednju školu obavljaće se 8. i 9. jula od 8 do 15 časova.

Popravka ocena za srednjoškolce

Od 1. juna, uz mere zaštite, dezinfekciju škola i ograničen broj učenika, kreću aktivnosti u srednjim školama, od popravljanja i zaključivanja ocena, do organizovanja velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna. U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena.

Nakon ocenjivanja, datumi od 3. do 6. juna su rezervisani za polaganje velike mature, odnosno kako se to najčešće naziva odbrana rada. Maturanti koji su završili sve svoje obaveze imaju bitan datum 24. jun kada je prijavljivanje za željeni fakultet.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže da maturanti od ponedeljka 1. juna imaju šansu da usmeno odgovaraju i poprave svoje ocene.

- Imamo određen broj učenika koji misle da imaju mnogo manju ocenu nego onu koju bi voleli, pa koriste mogućnost da se žale. Maturski ispiti biće organizovani od 3. juna. Kada je reč o gimnazijama, polaže se matematika ili maternji jezik, te engleski. Najčešće to budu srpski i engleski, koji se polažu u dva dana, od 3. do 6. juna. Nakon toga, do 12. juna biće organizovana odbrana maturskog rada koju su učenici poslali preko mejla - rekao je Markov.

Oni mlađi srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti, grubo rečeno, napuste školu. Imaće dve nedelje ukoliko žele da poprave ocene, i to počev od 8. juna. Za sve ovo vreme do male mature trajaće ispiti za upis u škole za nadarene. Od ove godine dobili smo i nove oblasti - za društvene nauke, za umetnost i medije.

- Što se tiče ostalih razreda, nastavna godina je završena. Do 19. juna trebalo bi da sve ocene budu zaključene, dok se školska godina završava 31. avgusta. Ne verujem da će neko ostati za popravni, ali ako se to desi, popravni ispiti biće organizovani u avgustu - nastavio je Markov.

Škola

Alo/Dejan Briza

Škola, Foto: Alo/Dejan Briza

Na sajtu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kažu da je polaganje maturskih i završnih ispita za srednje stručno obrazovanje planirano od 4. do 12. juna.

Kada je reč o prijemnom za fakultete, Univerzitet u Beogradu organizovaće prijavu kandidata za prvi upisni rok na fakultete od 24. do 28. juna, dok će prijemni biti upriličen od 29. juna do 5. jula. Prijava kandidata na Novosadskom univerzitetu je 24, 25. i 26. juna, prijemni ispiti su 30. juna te 1. i 2. jula. Na Univerzitetu u Nišu prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za upis na 14 fakulteta je od 22. do 27. juna. Upis na svim fakultete mora da bude završen do 17. jula.

Plan za stručne škole

U većini stručnih srednjih škola donet je plan rada tako da onlajn zaključivanje ocena maturanata bude završeno juče, a popravljanje je zakazano za danas i u ponedeljak.

Tako je na primer u Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" iz Novog Sada predaja maturskih radova 3. juna. Polaganje izbornog predmeta po starom programu organizovano je od 4. do 12 juna. Završni ispit iz srpskog je 6. juna, dok će odbrana drugih maturskih radova biti od 8. do 12. juna.

- Pratili smo preporuke Ministarstva kada smo planirali datume. Imamo dve vrste matura, za stručno-teorijska znanja i stari model gde se polaže izborni predmet i maturski rad. Vodićemo računa o broju đaka i nastavnika. Ispiti za teorijski deo mature biće organizovani od 9. do 11. juna, a ostalo smo pomerili malo napred, dan-dva, da ne bi došlo do gužve. Biće do 10 učenika u učionici uz obavezno nošenje maski i rukavica - rekli su nam iz ove škole.

Upis i testiranje prvaka

Na portalu e-Uprava od juče je omogućena usluga elektonskog zakazivanja termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda, a ta usluga biće dostupna do 10. jula. Roditelji, staratelji i zakonski zastupnici prilikom upisa deteta u školu ne donose nijedan dokument, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. U saopštenju se precizira da će se preko aplikacije e-Upis izvršiti upis učenika u školu, kao i povlačenje neophodnih dokumenata iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu. Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen pre 16. marta ili ako je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara, roditelj dostavlja školi lekarsko uverenje. Upis se obavlja od 1. juna do 20. jula. Nakon upisa u školu, istog dana u zakazanom terminu psiholog, odnosno pedagog, škole testiraće učenika. Od 1. aprila roditelji imaju mogućnost da elektronskim putem iskažu interesovanje za upis u određenu osnovnu školu.

Kalendar školskih aktivnosti

Osnovne škole

29. maj

Završetak onlajn nastave

1. i 2. jun

Proba male mature za osmake

3-5. jun

Popravljanje ocena za osmake

6-16. jun

Pripreme osmaka za malu maturu

8-12. jun

Popravljanje ocena za učenike petog, šestog i sedmog razreda

17-19. jun

Mala matura - testovi iz maternjeg jezika (17. 6), matematike (18. 6) i kombinovani (19. 6)

28. jun

Konačni rezultati testova

29-30. jun

Popunjavanje liste želja

7. jul

Raspodela đaka po srednjim školama

8-9. jul

Upis u srednje škole

Srednje škole

29. maj

Završetak onlajn nastave

1-3. jun

Popravljanje i zaključivanje ocena za učenike četvrtih razreda (maturante)

3-6. jun

Polaganje velike mature za učenike četvrtih razreda

12. jun

Odbrana maturskog rada

8-19. jun

Popravljanje i zaključivanje ocena za učenike prvog, drugog i trećeg razreda

Prijemni za fakultete

24-28. jun

Prijava za fakultete

29. jun - 5. jul

Polaganje prijemnih ispita

do 17. juna

Upis na fakultete