Profesor Ratko Đukanović
Youtube/Printscreen
Profesor Ratko Đukanović

Youtube/Printscreen

Profesor Ratko Đukanović, Foto: Youtube/Printscreen

Pročitajte još:

Srpski stručnjak i profesori Stiven Hojgejt i Dona Dejvis su pre 20 godina otkrili da protein interferon beta koji pomaže kod prehlade nedostaje onima koji boluju od astme i hroničnih bolesti pluća. Na osnovu toga njihova firma "Synairgen" razvila je njegovu zamenu koja pomaže pacijentima sa virusnim obolenjima.

Klinička studija njihovog leka SNG001, baziranog na interferonu beta, završena je pre 5 dana i pokazala je da pacijenti zaraženi koronavirusom imaju dva do tri puta veće šanse za oporavak uz ovu terapiju nego uz placebo. Na uzorku od 101 obolelog utvrđeno je da su šanse za razvoj teškog oblika bolesti manje za 79 odsto dok je osećaj gubitka daha takođe drastično smanjen. Direktor kompanije "Synairgen" Ričard Marsden presrećan je rezultatima.

Korona

Tanjug

Korona, Foto: Tanjug

- Za njih nema ničega boljeg nego kada vide da njihov lek leči prave pacijente, a pritom zarađuju pare - rekao je Marsden nakon što su akcije njegovog preduzeća skočile za 540 procenata nekoliko sati posle objavljivanja rezultata studije 21. jula. Od početka godine vrednost ovih akcija porasla je za neverovatnih 3.000 procenata.

Pošto svo troje naučnika ima udeo u kompaniji, oni su praktično preko noći postali milioneri, pa tako 0,56 odsto akcija doktora Đukanovića sada vredi 1,6 miliona funti (oko 1,75 miliona evra).

Klinička studija proširena je na pacijente sa blažim oblikom bolesti, dok je farmaceutskoj kompaniji "Rentschler" naloženo da proizvede milion doza pred sledeći talas epidemije koji se u Velikoj Britaniji očekuje na zimu.

Preporučujemo:

Komentari (1)

Miodrag

26.07.2020 20:41

A mi smo mislili da oni pronalaze te lekove jer zele da pomognu svetu a ne da postaju milioneri?