Mladen Šarčević
Printscreen
Mladen Šarčević

Printscreen

Mladen Šarčević, Foto: Printscreen

Petica više neće biti najviša ocena, a u obrazovni sistem uvodi se program međunarodne mature, IB diploma program, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ovaj program biće uveden u tri gimanzije, Desetoj Beogradskoj, "Zmaj Jova" u Novom Sadu i "Svetozar Marković" u Nišu.

"Ðaci iz Niša su najbolje uradili prijemni, Beograđani su bili solidni, a Novosađani su mogli biti i bolji," ocenio je ministar Šarčević u jutarnjem programu TV Prva.

IB diploma program postoji od 1970. godine i smatra se najkvalitetnijim preduniverzitetskim programom, a u poslednje dve godine tretira se i kao neka vrsta preduniverzitetske specijalizacije.

Preporučujemo i:

Ocene su na skali od 1 do 7 i veliki svetski univerziteti bez poteškoća primaju na studije IB diplomce, međunarodne maturante.

Program ima 6 ispita koje đaci samostalno biraju i zapravo samostalno određuju svoju školsku specijalizaciju.

Tri srednje škole koje su pomenute se pripremaju već neko vreme za uvođenje ovog programa.

Pandemija je svima u svetu nametnula vanredne uslove, pa se, u tom kontekstu i Srbija, kao i druge zemlje, priprema za nastavu u novonastalim okolnostima.

"Obrazovanje je civilizacijska tekovina i ne može biti prekinuto zbog ove situacije, već je potrebno da način izvođenja nastave i realizaciju svih školskih obaveza, prilagodimo novonastaloj situaciji", rekao je Šarčević.

Mladen Šarčević

Printscreen

Mladen Šarčević, Foto: Printscreen

Nastava u osnovnim školama će biti izvođena u zavisnosti od broja učenika, dakle do 15 učenika nastava će biti izvođena u učionicama, ali preko tog broja biće oragnizovano učenje na daljinu.

Analiziraće se i broj roditelja koji rade da bismo videli koliko dece do 12 godina može da ostane kod kuće pod nadzorom.

Za srednjoškolce taj problem je lakše rešiv jer njima nije potreban direktan kućni nadzor roditelja.

Dosta toga smo već uradili kada je u pitanju primena novih nastavnih pravila usklađenih sa epidemijom, ali čak i kada nastava počne, moraćemo da nadziremo intenzitet epidemije i imaćemo više modela u zavisnosti od epidemiološke situacije.

U Srbiji ima 1759 srednjih škola i 1232 osnovnih škola i svaka škola će dobiti svoj model po kojem će izvoditi nastavu.

Obuka za nastavno osoblje je organizovana, svi nastavnici i direktori proćiće tokom leta kroz sve kurseve, ili onlajn, ili u manjim grupama, ali Šarčević je naglasio da su nastavnici u Srbiji već prošli informatičku obuku pa su svi u stanju da sve kurseve prate onlajn.

Saradnja ministarstva i visokoškolskih institucija je, po svim pokazateljima, nikada bolja, tvrdi Šarčević i već je dogovorena primena svih novih mera i rešenja.

Olajn polaganje ispita nije dozvoljeno u Srbiji, ali razmatra se više različitih modela, rekao je Šarčević i podsetio da je za ponedeljak zakazana sednica svih iniverziteta ma kojoj bi trebalo da bude uveden novi pravilnik koji će se primenjivati u toku trajanje epidemije.

"Moraju se obezbediti uslovi koji će omogućiti da se polaganje ispita onlajn omogući u nekim situacijama, ali se mora definisati koje su te situacije", rekao je srpski ministar prosvete.

"Kolege sa Novosadskog Univerziteta već imaju jedan model koji ćemo analizirati, ali ima dovoljno vremena i za drugačija rešenja jer nastava počinje 1. oktobra, a do tada ćemo već imati najbolji model", rekao je on i ukazao da je neophodno da se učenje na daljinu usavrši, ali da je nastava uživo ipak najbolji način učenja.

Preporučujemo i: