Kafić
Alo!/Masanori Jošida
Kafić

Alo!/Masanori Jošida

Kafić, Foto: Alo!/Masanori Jošida

„Ne znam kako je bilo u Velikoj Britaniji, ali kod nas ste uvek mogli da kupite cigare na kiosku, kao i u prodavnicama. Više volim da kupujem cigarete na kioscima, jer su svežije, a i ne moram da čekam red. Za vreme korone u prodavnicama su redovi često za izbegavanje, a kiosci se nalaze na svakom čošku. Što se tiče zdravlja, uvek govorim sebi da treba da prestanem sa pušenjem nevezano za koronu”, rekao je jedan od ispitanika.

Prodavnica

Alo!/ Masanori Jošida

Prodavnica, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Većina je bila pri istom stavu, da ne znaju za problem dostupnosti duvana, jer na kioscima su pored novina i časopisa kupovali cigare i pre ove pošasti, kako zbog najvećeg prometa, tako i zbog najsvežije robe. Za vreme pandemije im je to postala i sigurnija i brža kupovina, jer su kiosci na otvorenom i nemaju kontakata sa drugim kupcima.

Pitali smo prodavačice u jednom našem supermarketu kakva je bila prodaja cigareta za vreme vanrednog stanja, i rekla nam je da je skok prodaje bio na početku, kako svih tako i duvanskih proizvoda, valjda iz straha od nestašica. Po njenom iskustvu kupci imaju naviku da kupuju cigare na kioscima, dok se kod njih kupuju uz ostale potrepštine, a svrati i po neko ko bi hteo da kupi samo cigarete “preko reda”.

Zaključili smo da su kod nas pušači prestajali sa ovom opasnom navikom samo ako su se plašlli za zdravlje, dok im dostupnost nije pravila problem. Čak nisu ni menjali navike kupovine coigareta, za njih je kiosk uvek bio prvi izbor bar kada su novine i duvanski proizvodi u pitanju.