penzioneri
Alo!/Masanori Jošida
penzioneri

Alo!/Masanori Jošida

penzioneri, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Iako banke godinama najstarijim sugrađanima ukazuju na prednost bankomata, na stotine penzionera i dalje dva puta mesečno strpljivo stoji u redu kako bi penziju podigli na šalterima.

Redovi su se mogli videti i juče ispred ekspozitura svih banaka, a najstarije ni temperatura od preko 30 stepeni u hladu nije naterala da priđu bankomatu. S maskama na licima, obliveni znojem, strpljivo su čekali da priđu šalteru, a kako su neki od njih kazali za „Alo!“, ovakvu praksu neće menjati dok su živi.

penzioneri

Alo!/Masanori Jošida

penzioneri, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Jedan od njih je i Krsta Lošić (86), nastavnik fizičkog vaspitanja u penziji, koji za „Alo!“ objašnjava da u redu za penzije stoji i po mećavi i po kiši jer ne veruje aparatima.

- Ne znam ni koja mi je PIN šifra, niti planiram da je učim pod stare dane. Najsigurnije je kad mi bankarka da pare u ruke, pa ja prebrojim dva puta. Novac potom stavim u novčanik uz sliku mog đaka, legendarnog fudbalera Partizana Momčila Vukotića, a onda produžim na Košutnjak da istrčim jedan krug - kaže nam ovaj vitalni penzioner.

penzioneri

Alo!/Masanori Jošida

penzioneri, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Već 16 godina od kada je postala penzioner i Veselka Jovanović (76) svakog meseca stoji u redu kako bi podigla svoju penziju. Kako, objašnjava, dok ne dobije novac u ruke, ne veruje ni da joj je stigla penzija.

- Novac koji ne osetim u rukama za mene nema vrednost. Sve isključivo plaćam parama, a ne znam ni da li bih naučila da rukujem tim aparatom. Najlakše mi je tamo da dam karticu, uzmem pare i idem dalje - kaže Veselka. 

Plaća karticom, al’ se plaši bankomata
Zdenka Radosavljević (70), za razliku od većine svojih vršnjaka, za plaćanje koristi karticu, međutim, strah od podizanja novca na bankomatu nije prevazišla.

- Svakog meseca kad dođe penzija podižem samo novac koji mi je potreban da platim račune, a ostale stvari plaćam karticom i vrlo sam zadovoljna. Ipak, još uvek se nisam usudila da koristim bankomat -

PROČITAJTE JOŠ