Škola
Alo!/Nenad Vujanović
Škola

Alo!/Nenad Vujanović

Škola, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

 

Moglo je samo da se desi da je u toku izvođenja tih operacija odziv sistema bio nešto slabiji, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, povodom medijskih napisa da prethodnih dana "roditelji nisu mogli da vide ocene đaka, a nastavnici da ih upišu".

Sigurnost sistema i bezbednost podataka ni u jednom trenutku ne dovode se u pitanje, uprkos napadima kojima smo svedoci poslednjih nekoliko dana, možda i mesec, a koji samo kratkotrajno otežaju upotrebu sistema esDnevnik, kažu u ministarstvu.

"Ti napadi su tipa DDoS, kada hakeri, zloupotrebljavajući veliki broj računara koje su prethodno zarazili virusima, generišu enormno veliku količinu mrežnog saobraćaja ka serverima na kojima esDnevnik funkcioniše, čime se uspori odziv sistema, odnosno vreme od trenutka kada korisnik zatraži učitavanje podataka do trenutka kada mu se vrate traženi podaci", navode u ministarstvu, uz napomenu da je ovakve napade veoma teško preduprediti, ali se od njih može relativno lako zaštititi, čime se sistem vraća na raspolaganje njegovim korisnicima.

Kako ističu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, problem u vezi pristupa esDnevniku može da bude prouzrokovan i problemima koji nemaju veze sa funkcionisanjem esDnevnika, poput kratkotrajnih prekida internet saobraćaja sa strane korisnika ka čitavom internetu ili delu interneta na koji je povezan esDnevnik.

"To, svakako, nije u našoj nadležnosti. Imajući u vidu kvalitet infrastrukture i softverskog rešenja esDnevnika, koji zajedno obezbeđuju veoma visoku dostupnost sistema, možemo zaključiti da većina retkih problema u pristupu esDnevniku pretežno potiče zbog uzroka čije otklanjanje nije u našoj nadležnosti, niti našeg izvođača za esDnevnik", zaključuju u ministarstvu.