Šalter
Alo!/Rajko Ristić
Šalter

Alo!/Rajko Ristić

Šalter, Foto: Alo!/Rajko Ristić

U ovom kafkijanskom procesu, posle razgovora sa izvršiteljem Svetlanom Manić, predstavnicima Biblioteke i zaposlenima u Pravobranilaštvu grada Beograda, koje ju je tužilo, saznala je da duguje gotovo 300.000 dinara.

Kako su "Novosti" objavile, ona je sasvim slučajno, pokušavajući da zatvori račun u banci koji je otvorila kao student, saznala da je on u blokadi. Tim tragom otkrila je da ju je Biblioteka tužila za knjige uzete pre gotovo deceniju, kada je bila srednjoškolka. Kako nam je rekla, nijedan poziv do nje nije stigao, pa nije ni znala da je "gone".

- Najpre sam kod izvršitelja kojem je pripao moj predmet saznala da treba da platim 6.831 dinara za vrednost knjiga, zatim 53.000 sudskih troškova, kao i deset dinara po danu kao kaznu za prekoračenje roka za povratak knjiga. Otišla sam, potom, u Biblioteku, gde su mi rekli da je njihova računica slična, ali da konačan iznos treba da odredi Pravobranilaštvo. Tamo sam saznala da se ova kazna od deset dinara po danu odnosi na deset dinara po knjizi, a ne za pet ukupno, pa je iznos drastično skočio - prepričava borbu sa birokratijom N. S.

Posle obilazaka šaltera u Pravobranilaštvu, gde je, kako nam je rekla, bilo i neljubaznosti, jedino joj je preostalo da Biblioteci grada Beograda napiše molbu i zamoli da joj umanje makar deo duga, jer je kao diplomirani defektolog nezaposlena. U dopisu će navesti i da nije znala za tužbu, da joj pozivi nisu stizali, jer je kuća u kojoj je živela srušena još 2008. godine, zbog čega poštar nije mogao da joj ih uruči. Knjige je u međuvremenu pronašla i vratila na police Biblioteke.

- Zaista mislim da knjige treba da se vraćaju u biblioteku i želim da rešim problem. Ali sam isto tako razočarana što sam dospela do izvršitelja zbog pet knjiga i primećujem da mi neki ljudi u institucijama ne veruju, iako na sve načine pokušavam da im objasnim šta se događalo i da dođemo do rešenja koje je u interesu svih - kaže N.S. 

Pročitajte još:

 

Komentari (4)

rea

01.07.2020 16:54

Nije znala!?A šta je mislila?Da ono što je tuđe ne mora da se vrati?!Sramota!

srele

01.07.2020 17:16

Kao da nije znala pravila se mutava

CIKA PERA

02.07.2020 11:14

SVE JE ZASTARELO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sara

02.07.2020 13:25

Koja sramota!!!. Čude se kako da opljačkaju građane!!!. To je zastarelo kao i račun!!.