Đaci, škola, korona
Alo.rs
Đaci, škola, korona

Alo.rs

Đaci, škola, korona, Foto: Alo.rs

I roditelje beogradske Osnovne škole „Drinka Pavlović“ prvog dana školske godine dočekale su neprijatne vesti koje se tiču boravka za prvake i drugake.

Među njima je bila i žena od 60 godina, inače penzionerka, a na letku koji je delila pisalo je da čuva do četvoro dece u svom stanu posle škole.

Tvrdila je i da je njena ponuda dosta povoljnija od privatnog boravka, kao i da je jednako dobra.

Usluge čuvanja dece već godinama pruža i Radmila Marković iz Rakovice.

- Godinama čuvam poneko dete čiji roditelji rade do kasno. Ako je reč o školarcu, moja obaveza je da ga uzmem ga iz škole i odemo do kuće kako bi ostavio ranac. Posle ručka malo se odmori, a onda čitamo knjige, igramo neku društvenu igru, pa izađemo u park gde čekamo mamu i tatu - pojašnjava za „Alo!“ Radmila.

Ispred škole

Marko Metlaš

Ispred škole "Drinka Pavlović" , Foto: Marko Metlaš

Od ove školske godine ona čuva troje đaka iz komšiluka umesto jednog.

- Roditelji dečaka sa kojima sam već postigla dogovor oko čuvanja pitali su me da li bih uz njihovo čuvala još dvoje, i pristala sam.

Roditeljima se to isplati jer je privatni boravak čak 18.000 dinara mesečno po detetu, dok će meni platiti 30.000 dinara za sve troje. Neočekivano veliki broj roditelja je sa mnom kontaktirao za čuvanje dece, ali pošto ne mogu na sebe da preuzmem obavezu da budem sa više od troje dece, uputila sam ih na svoju sestru i prijateljice koje će od ove godine početi da se bave ovim poslom - kaže naša sagovornica.

Inače, većina žena koje pružaju usluge čuvanja dece, roditeljima nude da dođu i pogledaju stan u kojem će deca boraviti posle škole. Takođe, mame i tate imaju mogućnost i da probaju hranu koja će biti poslužena đacima, kao i da čuju kako one razgovaraju sa njihovom decom.

Samo da stignu na vreme

Poslednjih dana ogroman je broj oglasa u vezi s uslugom čuvanja dece. Međutim, daleko više od ponude usluge ima i oglasa koje su dali mame i tate u potrazi za adekvatnom dadiljom za svoje mališane. Uslovi koje postavljaju su brojni od toga da je nepušač, pedantna, da ume da kuva... Ipak, pre svega, većini je najbitnije da dadilja na vreme stigne da preuzme dete iz škole, odvede ga do svoje ili njegove kuće i pričuva ga dok se roditelji ne vrate sa posla.

Za mnoge roditelje usluga čuvanja koju pružaju penzionerke i nezaposlene majke je najprihvatljivija opcija, naročito zbog cene.

- Bila sam očajna kada sam čula da nema boravka jer se škola sada zbog skraćenih časova završava u podne, a suprug i ja radimo do kasno, pa sina nema posle toga ko da čuva. Upoznali smo ženu ispred škole, ona je ekonomista u penziji, ima iskustva u čuvanju dece, ali i raspitali smo se i čuli dobre preporuke - rekla nam je Marija J., majka đaka prvaka.

Traže da bude tiha dok sprema ručak

Jovana Ristić, koja vodi jednu agenciju za dadilje, kaže za „Alo!“ da se poslednjih dana roditelji javljaju više nego ikada pre.

- Ima onih koji nam dostavljaju čitav spisak zahteva, među kojima je, recimo, da mora da bude tiha dok sprema detetu da jede ili da posle dolaska iz škole mora da se presvuče od glave do pete kako bi bili sigurni da u kuću nisu uneli neki virus. Ipak, mnogo je više onih koji sada pristaju i na mnogo manje jer ne znaju gde će sa detetom posle časova - objašnjava Ristićeva.