Đaci, škola, korona
Alo.rs
Đaci, škola, korona

Alo.rs

Đaci, škola, korona, Foto: Alo.rs

Ni u kom slučaju ne treba slati decu u školu i vrtić ukoliko imaju bilo kakve simptome, pa i one "najbezazlenije", a ono što je još veoma važno, a slučaj iz jednog beogradskog vrtića to i potvrdio, jeste da i ukoliko roditelji imaju određene simptome, decu takođe treba da ostave kod kuće.

Doba je godine kada se meša početak sezone gripa, alergije, a uz prisutnost kovida, sve je dodatno otežano u raspoznavanju simptoma koji mogu biti veoma slični.

Da li je decu trebalo vraćati u školu 1.septembra?

 

Pre korone, ukoliko bi dete "kašljucalo" ili "slinavilo" uglavnom bi išlo u vrtić ili školu, dok sada to ne sme da bude slučaj.

Kako je za "Blic" objasnio dr Dejan Jonev, pedijatar iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević", trenutno je "simptomatika korona virusa veoma bogata i šarenolika". Naime, kreće se od klasičnih simptoma respiratornih infekcija do stomačnih tegoba i zbog toga svaku nelagodu treba ozbiljno tretirati.

Dr Jonev dodaje i da ovakav stav treba da postoji ne samo zbog korona virusa već i zbog sprečavanja širenja drugih bolesti kojima su deca podložnija u velikim kolektivima pa i očuvanja imuniteta mališana.

Uz to, čak i ako dete nema simptome, ali roditelji imaju, opasnost po sve može predstavljati ukoliko dete ne ostane kod kuće. Ono što se desilo u prestoničkom vrtiću "Oblačak" to i potvrđuje.

U ovom vrtiću na Zvezdari, otac sa povišenom temperaturom i tegobama je nekoliko dana dovodio dete u vrtić, nakon čega mu je tokom vikenda i potvrđeno prisustvo virusa. Beogradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak objasnio je da se pomenuta porodica 13. septembra vratila iz Crne Gore sa odmora, da je otac već 14. septembra imao povišenu temperaturu i malaksalost, ali da su dete sve do 18. septembra oba roditelja naizmenično dovodila u kolektiv.

Gak je rekao da su prostorije vrtića dezinfikovane i da nijedno dete nema simptome korona virusa, ali da je ovaj primer pokazatelj da se, bez odgovornosti svih, nije moguće izboriti sa epidemijom.

Mnogo se polemisalo i o povratnicima sa letovanja, tačnije da li je "pametno" decu slati u školu odmah po povratku. Preporuka koju je Krizni štab doneo za sve roditelje čija deca su putovala u inostranstvo, jeste da provedu 10 dana u kućnoj izolaciji od momenta ulaska u zemlju. Školska deca za to vreme mogu da prate nastavu onlajn.

Rizični simptomi za odlazak u školu i vrtić

Veoma važno za sve roditelje jeste da znaju sa kojim tačno simptomima deca nikako ne treba da idu u školu i vrtić.

kašalj
temperatura
pojava bilo kakvog simptoma respiratorne infekcije
mučnina i/ili povraćanje
dijareja
Preporuka pedijatara je da pri pojavi bilo kog od ovih simptoma, dete treba odvesti kod lekara da se odrade analize, prvenstveno krvna slika i da se utvrdi šta je sa detetom.

I još jednom, ukoliko roditelji imaju slične simptome koji mogu da ukažu na kovid, takođe ne treba nikako da šalju svoju decu u školu i vrtić.

Pročitajte još:

Komentari (1)

mama

26.09.2020 18:32

Moj sin je više ućio i imao obaveza kada je učio od kuće, nego sada u školi pod maskom. Dok se nameste, operu ruke, odu u wc, prozove ih učiteljica itd. prođe pola časa. Naravno maske su problem.