UČENICI U ŠKOLU SVAKE DRUGE NEDELJE Ministar prosvete najavio mogući plan školovanja

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nagovestio je da bi đaci osnovnih i srednjih škola, ali i studenti, školsku godinu u septembru mogli da pohađaju kombinovanim metodom, odnosno dolaskom u školu i praćenjem nastave preko Interneta.

Mladen Šarčević
Mladen Šarčević, Foto: Printscreen youtube

Ministar prosvete je naveo da to znači kako bi đaci imali onlajn časove, ali i svake druge nedelje dolazili u školu.

- Ukoliko virus bude prisutan, ali pandemija jenjava, spremamo se za kombinovani model. To praktično znači da bi đaci imali onlajn nastavu, ali i svaku drugu nedelju dolazili u školu, kako bi radili vežbe, dodatne konsultacije, odgovarali. Praktično provodili nastavnu nedelju na koju su inače navikli - kaže Mladen Šarčević.

On pojašnjava da bi uz poštovanje epidemioloških mera to zapravo značilo da su jedne nedelje u školi, na primer, prvi i treći razred srednje škole, a narednih sedam dana drugi i četvrti.

- Organizacija nastave, pa i kombinovanje nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i fakultetlije. Posebna pažnja je usmerena na najmlađe đake, odnosno na one od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji ne mogu da budu sami kod kuće - ističe ministar i otkriva da se trenutno radi analiza za koliko najmlađih bi morala da se organizuje nastava po školama.

- Trenutno radimo analizu koja obuhvata nekoliko faktora. Koliko dece ima oba roditelja koji rade, da li su i koje kompanije spremne da jednog roditelja puste da radi od kuće, koliko škola radi u jednoj smeni… sa svim ovim preciznim podacima imaćemo presek u Srbiji koliko dece ne mogu da budu sami kod kuće i da sagledamo kapacitete školskih ustanova u kojima je najviše te dece. Pa ukoliko bude trebalo, poradićemo na prostorijama kako bi se dobio relaksiran prostor za nastavu i učenje, a u skladu sa epidemiološkim zahtevima – kaže Šarčević.

Ministar kaže da ima već dosta snimljenog školskog materijala, ali da se nastavlja snimanje nastave i tokom leta.

- Čak i da ne bude pandemije, imaćemo vrednu arhivu koja se može koristiti u razne svrhe, pa i za dodatnu nastavu. Tokom leta radimo i na onlajn obučavanju za direktore i nastavnike – kaže ministar.

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Branko
  02/07/2020 - 14:49
  Ova naša deca i onako uče kad treba za ocenu. Mart, april i maj svodio se na prepisivanje domaćih zadataka, slali jedni drugima...Više od pola ih ne zna osnovne računske operacije, a sad još i ovo izmotavanje sa školom.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi