bolnica u Njujorku
PrintscreenYoutube
bolnica u Njujorku

PrintscreenYoutube

bolnica, Foto: PrintscreenYoutube

- Nismo još registrovali čitav lanac zaraze. Znamo da se zarazio u Srbiji i virus doneo ovde - rekao je Zaia, dodajući da je do sada 52 ljudi povezanih sa ovim slučajem u samoizolaciji.

On je rekao da situacija postaje ozbiljna, jer je registrovano više od 118 stranih državljana koji su "uključeni u širenje zaraze u Venetu".

 - Uneli su virus spolja. Zato je veoma važno da odmah uvedemo određene mere kako bismo zaštitili građane - rekao je Zaia, navodeći da je Beograd nedavno uveo vanrednu situaciju i da "zato ne bi bilo loše da se italijanske vlasti bolje pozabave situacijom na Balkanu".

On smatra da je bila pogrešna odluka ukidanje obaveznog karantina po ulasku u Italiju.

 Zaia je ranije objasnio da je preminuli srpski državljanin, inače biznismen iz Vićence koji je nedavno posetio Srbiju i "odavde poneo virus".

On se u Italiju vratio 25. juna i uprkos simptomima se viđao sa ljudima. Narednog dana je čak otišao i na posao, a kako je naveo Zaia, prisustvovao je i jednoj rođendanskoj žurki. Tek 28. juna se javi lekaru jer mu se stanje pogoršalo, tad mu je i urađen test koji je pokazao da je Srbin pozitivan na virus korona .

Prema rečima guvernera pokrajine Veneto, Srbinu je tom prilikom preporučena hospitalizacija, što je on odbio, ali je posle nekoliko dana završio na intenzivnoj nezi. Prema nepotvrđenim informacijama, preminuo je u sredu.

Veruje se da je zarazio najmanje četiri osobe, koje su zajedno sa njim putovale kolima iz Srbije.

 - Koliko znam u kolima nisu nosili masku - istakao je Zaia za italijanske medije.

Pročitajte još: