Saobraćajna policija
Alo!/ Dejan Briza
Saobraćajna policija

Alo!/ Dejan Briza

Saobraćajna policija, Foto: Alo!/ Dejan Briza

- Intenzivirali smo kontrole i svakoga dana isključujemo iz saobraćaja sve više vozača koji voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a neke pod dejstvom i alkohola i psihoaktivnih supstanci - ističe Milinković.

Njegove kolege nedavno su, kako kaže, uz pomoć presretača, zaustavile čoveka sa 1,23 promila alkohola u krvi, a bio je pozitivan i na kokain i na amfetamine.

- Više od 200 takvih vozača isključili smo iz saobraćaja od početka godine. I tako smo spasli značajan broj života - kazao je Milinković i dodao da je u prva dva meseca ove godine u saobraćajnim nesrećama nastradalo 56 ljudi, što je za trećinu manje nego prošle godine, ali da je zbog pandemije i smanjenja učesnika u saobraćaju teško govoriti o statistici.

Obratite pažnju na trougao na kutiji leka

Dešava se i da ljudi voze pod dejstvom lekova koji utiču na psihofi zičku sposobnost vozača, pa zato pre upotrebe treba pročitati uputstvo, i obratiti pažnju da li na kutiji imaju crveni trougao koji je znak da ne smeju da se koriste u kombinaciji sa alkoholom ili da osoba ukoliko ih pije ne bi trebalo da vozi.

Poznato je ipak da je alkohol, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, uticao na nastanak čak 17 odsto saobraćajnih nezgoda koje su imale smrtni ishod u2019. godini. Pijani vozači u saobraćaju obično voze brže nego što je to dozvoljeno, češće nepravilno pretiču druga vozila, ne raspoznaju dobro boje i njihovu smenu na semaforu, nemaju pravu predstavu o udaljenosti vozača ispred i iza njih, mešaju pedale kočnica i gasa. Uz to se ponašaju bahato, agresivno i tvrde da „znaju šta rade“.

Zbog takvog stava i stanja, često slete s puta ili prevrnu, vozilom zgaze ili povrede pešake, izazivaju direktne sudare, a dešava se i da se direktno zakucaju u neki objekat.

LUDA LISTA ALKOHOLISANIH I URAĐENIH

U Beogradu su u noći između četvrtka i petka trojica vozača privedena jer su vozila pod dejstvom narkotika i alkohola.

Na auto-putu BeogradNiš, na teritoriji Voždovca, „presretač“ je zaustavio muškarca (24) koji je vozio brzinom od 151 kilometar na čas, a bio je pozitivan i na kanabis. U petak, dva časa posle ponoći, na auto-putu kroz Novi Beograd, „presretač“ je zaustavio vozača (40) „golfa“ koji je vozio pod dejstvom kokaina i amfetamina, a pride je „naduvao“ i 1,23 promila alkohola.

U Ulici Vojvode Stepe Stepanovića u Kaluđerici, zaustavljena je „opel vektra“ čiji je vozač (37) bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Saobraćajci u Staroj Pazovi i Sremskoj Mitrovici zaustavili su preksinoć dvojicu mortus pijanih vozača. Vozač (46) iz Stare Pazove upravljao je „renoom“ sa 2,87 promila alkohola i bez vozačke dozvole, koja mu je prethodno oduzeta zbog nesavesne vožnje, a muškarac (38) iz Sremske Mitrovice vozio je kamion sa 2,15 promila.

Ovu listu ludila upotpunjuje i slučaj 36-godišnjeg Kruševljanina, koji je treći put za mesec i po dana vozio pod dejstvom alkohola. Ovog puta je imao 2,37 promila.

Pročitajte još: