Savski trg nov izgled
Gradska opština Savski Trg
Savski trg nov izgled

Gradska opština Savski Trg

Savski trg nov izgled, Foto: Gradska opština Savski Trg

Vesić je naveo da je u Beograd desetog avgusta stigla grupa ruskih majstora koji će raditi na postavljanju spomenika, a da se početkom septembra očekuje i dolazak autora spomenika, ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.

Rekonstrukcija Savskog trga, na kome će se nalaziti spomenik, biće završena do sredine novembra, naveo je i izrazio zadovoljstvo što će Beograd dobiti ovaj spomenik.

Navodi je da smo mi jedna od retkih nacija koja ima brojne vladare u srednjem veku koji, nažalost, nemaju svoja obeležja koja treba da imaju u našoj zemlji.

- Žalosno je, ali imam utisak kao da srednji vek za nas ne postoji. Nemamo nijednog srednjovekovnog vladara na novčanicama i do skoro smo se ponašali kao da srpska istorija počinje 1804. godine.Tada počinje moderna srpska istorija, ali mi smo u srednjem veku bili slavna i značajna evropska država i zaista je bio poslednji trenutak da pokažemo poštovanje prema našem srednjem veku - rekao je Vesić.

Time, dodao je, pokazujemo da smo narod koji ima duboke korene u Evropi, narod koji je imao svoje pravne akte kada i drugi evropski narodi i narod koji ima uređenu državu.

- Time pokazujemo da mi nismo ovde od juče i da poštujemo ono što je naša istorija tako da je sutra veliki dan za Srbiju jer počinje postavljanje spomenika Stefanu Nemanji koji će tu vekovima stajati na ponos našeg naroda i podsećanje da nam je trebalo toliko vekova da podignemo spomenik osnivaču naše najznačajnije srednjovekovne dinastije - zaključio je Vesić.

Pročitajte još: