vakcina
Tanjug
vakcina

Tanjug

vakcina, Foto: Tanjug

Rusi danas na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dostavljaju 20 doza svoje vakcine, dok je za američko-nemačku vakcinu, u danu kada je Velika Britanija prva u svetu odobrila za upotrebu, ALIMS-u juče predata dokumentacija za registraciju u našoj zemlji.

Koju vakcinu ćete primiti?

 

Time oba ponuđača ispunjavaju ono što su u utorak dogovorili sa premijerkom Anom Brnabić, koja ima isti cilj kao i predsednik Aleksandar Vučić - da Srbija što pre obezbedi sigurnu i efikasnu vakcinu.

U ALIMS-u kažu da će svi postupci oko kontrole i registracije potencijalne vakcine za kovid biti sprovedeni u najkraćem roku, jer su sve pripreme za to već završene.

Otvorena je i mogućnost zajedničke rusko-srpske proizvodnje "sputnjika", o čemu je premijerka Brnabić razgovarala sa ruskim ministrom industrije i trgovine. Obe vakcine koje bismo mogli da dobijemo, kako je ranije najavio predsednik Aleksandar Vučić, za vakcinaciju zdravstvenih radnika možda i pre Nove godine, već počinju masovno da se primenjuju - "Fajzer/Biontekova" u Velikoj Britaniji od početka sledeće nedelje, kada bi trebalo da počne i zaštita istočnim konkurentskim cepivom u Rusiji, čiji je predsednik Vladimir Putin juče najavio masovnu vakcinaciju.

Vakcina, korona

AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Vakcina, korona, Foto: AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Vakcina je jedino što uz protivepidemijske mere, i već razvijen imunitet kod jednog dela stanovništva, može da zaustavi virus korona, koji je juče u Srbiji potvrđen kod još 7.919 od ukupno 22.069 testiranih. Iako Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, očekuje da bi za sedam do deset dana moglo da se očekuje smirivanje epidemije, u kojoj smo za 24 sata izgubili još 52 ljudi, dok je na respiratorima 270 najteže obolelih, uslov je da građani pokažu maksimalnu odgovornost i da poštuju mere, uključujući i one koje Vlada Srbije usvaja danas, a važiće od petka. Pred ministrima je predlog da se radno vreme skrati do 17 sati za sve osim za markete, apoteke i benzinske pumpe, i da vikendom sve, izuzev ovih objekata i pijaca, bude zatvoreno.

Cilj je ograničavanjem kontakata usporiti širenje zaraze i smanjiti pritisak na bolnice, koje su u Beogradu pune. U kovid-sistem juče je ponovo, treći put od početka epidemije, ušao i Institut za ortopediju Banjica, kako bi se amortizovao priliv novih pacijenata do otvaranja nove bolnice u Batajnici, u koju su juče ušli medicinski timovi, a uskoro će i prvi pacijenti.

- Neophodno je da po treći put uđemo u kovid-sistem jer, pre svega, nedostaju mesta na intenzivnoj nezi, dok mesta na odeljenjima u zdravstvenom sistemu u ovom trenutku ima dovoljno - kaže prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopediju Banjica. - Otvaramo 17 intenzivnih i 30 odeljenskih mesta u stacionaru, od čega je polovina za terapiju kiseonikom, a ako bude potrebno proširićemo kapacitete.

Putin

Tanjug

Putin, Foto: Tanjug

"Banjica" je juče ujutru iselila svoje pacijente u Kliniku za ortopediju KCS i VMA, a Baščarević kaže da danas trojica njihovih ortopedskih hirurga idu u VMA, koja je u velikom problemu s ortopedskim kadrovima.

- Nama trenutno najviše nedostaje anesteziologa, jer je od 18 koliko imamo, osam zaraženo - navodi Baščarević. - U trećem talasu epidemije imali smo 65 zaraženih među zaposlenima, a u prva dva 30.

U KBC "Dr Dragiša Mišović", sa 1.222 zaposlenih, virusom korona zaraženo je 72 lekara, sestara, tehničara.

- Ovde je na lečenju 356 kovid pacijenata - kaže pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove dr Predrag Savić. - Izuzetno je teška situacija u bolnici, sva mesta su popunjena. U jedinicama intenzivne nege su 83 pacijenta. Klinička slika je neuporedivo teža nego u prethodna dva talasa, pa i bolničko lečenje duže traje - u proseku oko 12 dana, ali pacijenti koji su bili intubirani ostaju i duže od mesec dana.

Stigli prvi zdravstveni radnici

Prvi zdravstveni radnici juče su ušli u novu kovid-bolnicu u Batajnicu, a ubačen je i veći deo medicinske opreme.

Predrag Kon

Tanjug

Predrag Kon, Foto: Tanjug

Narednih dana trebalo bi da prime i prve pacijente.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je juče da je ova bolnica izgrađena za četiri meseca, uz poruku da će Srbija pobediti koronu. To je objavljeno na instagram-profilu budućnostsrbijeav, uz fotografije na kojima se gradnja vidi hronološki .

"Odgovoriću na optužbe kad epidemija bude odjavljena"

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, odgovorio je juče kolegama iz "Udruženi protiv kovida", koji su mu pre šest dana javno uputili 50 pitanja, da ličnu odgovornost nosi nepokolebljivo i da je spreman da na sva njihova pitanja odgovori po završetku borbe za očuvanje života, kada se epidemija odjavi.