Koronavirus se širi u sve više zemalja
Tanjug / AP
Koronavirus se širi u sve više zemalja

Tanjug / AP

Koronavirus se širi u sve više zemalja, Foto: Tanjug / AP

- Moramo biti spremni da reagujemo brzo na ovakve katastrofe i terorističke napade. Sistem mora biti pripremljen za takve situacije - rekao je ovaj dečji hirurg.

Biološki rat podrazumeva korišćenje virusa, mikroorganizama i bakterijskih toksina kojim bi se zarazila vojska, stanovništvo, ali i stoka protivnika.

Preporučujemo i:

- Nisam virusolog, pa ne mogu da govorim o poreklu, ali je neosporno da je kovid 19 za sve nas bio provera koliko smo spremni za biološki rat. Ne može korona da uništi čovečanstvo, ali je već napravila ogromnu štetu - rekao je doktor.

Rošalj je ocenio da je epidemija "repeticija biološkog rata" sa čime se složio i pukovnik vojnomedicinske službe Boris Gerokov.

- Korona može biti prototip biološkog oružja, ranije se smatralo da bi se mogle primenjivati samo smrtonosne infekcije, ali se posle korone taj pristup biološkom ratu može promeniti - rekao je oficir.

Gerokov je dodao da bi uskoro mogao da se pojavi još jedan sličan virus, koji ne mora ubiti mnogo ljudi, ali može da izbaci iz funkcije vojsku i privredu.

- Opasnost od biološkog oružja sada je veća jer je moguće napraviti veštački virus koji bi bio sredstvo za masovno ubijanje. Ali, oni koji bi ga pravili moraju biti svesni da i drugi, zbog pariteta, mogu da ga naprave -rekao je Kovaljčuk, ali nije hteo da pominje nijednu konkretnu zemlju.

Ruski eksperti slažu se u činjenici da je ova zemlja imala veliku sreću što Jeljcinovi reformatori nisu uspeli da uruše medicinski model. Zbog toga je Rusija brzo aktivirala laboratorije za dijagnostiku, a potom i u rekordnom roku izgradila bolnice opremljene najsavremenijom metodom.

Pročitajte još: