Susam
Shutterstock
Susam

Shutterstock

Susam, Foto: Shutterstock

To je za „Alo!“ potvrdilo i Ministarstvo poljoprivrede, koje navodi da je malo falilo da u našu zemlju uđe čak 17,8 tona opasnog susama.

Najopasniji sastojak koji je otkriven u ovoj namirnici je kancerogeni pesticid etilen-oksid, a s obzirom na ogromnu količinu koja je zamalo uvezena, ovaj otrov došao bi do gotovo svakog građanina Srbije i to kroz najosnovnije životne namirnice poput hleba, kifli i drugog peciva.

- Za predmetnu pošiljku doneto je Rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja pošiljke isporučiocu. Granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih redovnih kontrola izvršila je kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije u količini 17.800 kilograma. Tokom kontrole je uzet uzorak i poslat na ispitivanje etilen-oksida u ovlašćenu laboratoriju. Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen-oksida u količini većoj od dozvoljene - rekli su iz Ministarstva za „Alo!“.

Susam

Shutterstock

Susam, Foto: Shutterstock

U Ministarstvu poljoprivrede napominju da Granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani, kao i u hrani za životinje i ističu da se, između ostalog, susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije redovno kontrolišu na prisustvo etilen-oksida.

U Hrvatskoj uzbuna

Kako prenose hrvatski mediji, Hrvatska i ostale evropske zemlje već mesecima su preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije. - Incident s pesticidom etilen-oksidom, kojim su tretirane semenke susama, već je neko vreme predmet u okviru sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja. Zasad je utvrđeno da je susam poreklom iz Indije - rekao je direktor hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević agenciji Hina.

Kontaminirano seme susama, koje je stiglo u većinu evropskih zemalja, i dalje je jedna od glavnih tema u EU kada je reč o ostacima pesticida u hrani. Zbog toga je tokom prošle godine mnogo puta reagovao i Sistem za brzo uzbunjivanje na nebezbednu hranu (RASFF), koji je još u septembru prošle godine obavestio države da se na tržištu pojavio susam iz Indije u kome je pronađena velika količina etilen-oksida, aktivne supstance koja je zabranjena u sredstvima za zaštitu bilja u Evropskoj uniji.

Prvu prijavu poslala je Belgija, a naknadno je stiglo još 50 obaveštenja za isti slučaj. Sporni proizvodi vraćani su distributerima, a Brisel je naložio uvoznicima dodatne analize proizvoda.

- U nekim od uvezenih serija količina supstance bila je i do hiljadu puta veća od koncentracije dozvoljene evropskom uredbom. Ova supstanca zabranjena je u tretiranju biljaka, smatra se kancerogenom i opasnom po zdravlje ljudi - rekli su iz RASFF-a.

Sporni susam pronađen je i u većini država u našem okruženju - Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Grčkoj..

Susam

Shutterstock

Susam, Foto: Shutterstock

Uvoženo i otrovno meso

Uvoz kancerogenog susama nije jedini pokušaj da se u Srbiju uveze hrana opasna po ljudsko zdravlje. Tokom prošle godine sprečeno je nekoliko pokušaja uvoza otrovnih ili zabranjenih namirnica. U septembru 2020. godine zabeležen je slučaj nelegalnog uvoza mesa od bolesne stoke iz Austrije, kada je otkriveno da meso od stoke koja je, zbog bolesti, označena kao neprihvatljiva za klanje u austrijskim klanicama i ostavljena za spaljivanje, a mešetari iz lozničkog kraja uzimali su te životinjske leševe, pakovali i krijumčarili do Srbije.

Pročitajte još: