Ekskurzija, tinejdžeri, đaci
FOTO: shutterstock
Ekskurzija, tinejdžeri, đaci

FOTO: shutterstock

Tinejdžeri, đaci , Foto: FOTO: shutterstock

 

Na pitanje da li su koristili kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, četvrtina učenika je odgovorila odrično.


Ova međunarodna studija sprovodi se svake četvrte godine u velikom broju zemalja Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, a prvi put u Srbiji.

Pročitajte još:

 


Istraživanje je urađeno u 101 školi, a anketirano je više od 4.000 učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole. Istraživanje je pokazalo da dobar odnos sa porodicom ima 80 odsto učenika i da roditelji pokušavaju da im pomognu kada je potrebno. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže da je dobro što više od dve trećine ispitanika ima dobar odnos sa roditeljima, ali da je pravo pitanje šta je sa još trećinom učenika i kakvu komunikaciju imaju sa roditeljima.

Tinejdžeri, tinejdžerke, devojke, mladići

Dejan Briza

Tinejdžeri, tinejdžerke, devojke, mladići, Foto: Dejan Briza

 


Većina ispitanih u anketi izjasnila se da se osećaju odlično, što se tiče zdravlja, a devet odsto da se osećaju dobro.
"Pitanje je zašto se učenici petog, sedmog i prvog razreda srednje osećaju dobro, a ne odlično", naglasio je on i dodao da deca sve više vremena provode na internetu i na društvenim mrežama i da je važno da se motivišu da se bave sportom.


Predstavljajući rezultate istraživanja načelnica Centra za promociju zdravlja u Batutu Jelena Gudelj Rakić istakla je da u Srbiji 14,5 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola pušilo cigarete bar jednom tokom života.


Procenat onih koji su probali cigarete u petom i sedmom razredu je manji, dok je skoro svaki treći srednjoškolac probao cigarete.
"Nargile je pušila skoro trećina učenika prvog razreda srednje škole, a u prethodnih 30 dana skoro svaki peti učenik", navela je ona.
Učenici starijih razreda, takođe, češće su konzumirali alkohol. Među učenicima koji su prethodnih 30 dana pili bar jedno alkoholno piće, postoji razlika u učestalosti pijenja.


"Iako je najveći broj onih koji su pili u prethodnih 30 dana to radilo jedan ili dva dana, posebno zabrinjava i podatak da je svaki deseti učenik koji je pio, to radio 20 i više dana u toku prethodnog meseca", navodi se u istraživanju.


U Srbiji se svaki četvrti učenik petog, sedmog i prvog razreda srednje škole opio bar jednom u životu, a u prethodnih 30 dana 12,2 odsto njih.

BONUS VIDEO: Ministar Dačić o naoružavanju Srbije, Kosovu i konačnoj odluci Evropske unije