korona virus
Tanjug
korona virus

Tanjug

korona virus, Foto: Tanjug

- Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta - precizno glasi ova mera, koja bi od utorka trebalo da počne da se primenjuje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je danas, komentarišući nove mere da su dva razloga u ovom slučaju presudna.

Među merama je da se omogući rad od kuće i to iz dva razloga da ljudi ne prave kontakte i da rasterete gradski prevoz - rekao je on.

Da je ova mera već neko vreme bila u planu naglasio je ranije i dr Branislav Tiodorović govoreći o epidemiološkoj situaciji na jugu Srbije.

- Nije isključeno da se preporuči da svako ko može radi od kuće, i da se deca ne vode u vrtić, već da idu samo sa potvrdom roditelja da moraju da rade – istakao je nedavno dr Tiodorović.

Ova preporuka se najpre i obistinila u Nišu, a primenjivana je zatim i u Temerinu i Vrbasu. Novim merama vlade, koje se primenjuju od utorka, sada je ta preporuka označena kao mera, te su nadređeni u obavezi da omoguće zaposlenima, kod kojih to radni proces dopušta, da rade od kuće.

Zlatibor Lončar

Tanjug

Zlatibor Lončar, Foto: Tanjug

Šta donosi ova mera?

Rad od kuće najpre znači drastično smanjenje upotrebe javnog prevoza, samim tim se smanjuje i verovatnoća prenosa virusa jer je gradski prevoz označen kao jedno od glavnih mesta zaražavanja. Pored toga, kada radite od kuće nemate kontakte sa drugim kolegama, te se i time virusu dosta "staje na put".

Pored toga, roditelji dece koja idu u vrtić primenom ove mere to više ne moraju da čine. Ukoliko radite na daljinu, imate mogućnost da i deca provedu dan kod kuće, te se i time dosta smanjuje verovatnoća transmisije virusa, kako među decom tako i kod roditelja.

Podsetimo, proteklih dana se proširila društvenim mrežama i na pojedinim portalima proširila vest da će u naredna dva meseca roditelji koji imaju decu u vrtićima morati da dostavljaju pismene potvrde da su obavezni da budu fizički prisutni na poslu kako bi njihovi mališani bili primljeni u predškolske ustanove.

Međutim, kako je "Blic" ranije pisao, nikakva slična odluka nije doneta, a eventualne takve preporuke zavise od lokalnih samouprava u čijoj su nadležnosti predškolske ustanove.

Gde je problem?

Tokom prvog udara korone mnoga preduzeća, koja su bila u mogućnosti, poslala su svoje zaposlene na rad od kuće. I nije tajna da većina firmi, već imaju svojevrsne "vanredne planove" poslovanja ako u jednom trenutku dođe do "eksplozije" zaraženih.

Kako je sada taj trenutak, nažalost došao, a preporuka postala mera, pitanje je koliko je u pojedinim delatnostima ona izvodljiva.

To se najpre odnosi na državne organe, poslove koje imaju svakodnevne kontakte sa strankama gde je gotovo nemoguće omogućiti rad od kuće.

Ipak, kako je navedeno da se mera odnosi na omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, određeni zaposleni moraće i dalje, uprkos ovoj meri da svakodnevno odlaze na posao.

Pročitajte još: