Svadba, venčanje, slavlje, mladenci
Shutterstock, ilustracija
Svadba, venčanje, slavlje, mladenci

Shutterstock, ilustracija

Svadba, venčanje, slavlje, mladenci, Foto: Shutterstock, ilustracija

Vijorile su se srpske zastave na poslednjem dočeku priređeno našim srpskim delfinima. Zastavom se ogrću navijači u euforiji pobede, ali i svatovi. Ovo obeležje neretko se nađe na konferencijama ili tribinama. Ipak čini se da zastava nije draperija ili dekoracija, već državni simbol! I baš zato su Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne jasno propisana pravila kada, gde i na koji način se zastava postavlja.

Pročitajte još:

Mnogi ne znaju da zastava Republike Srbije postoji u dva oblika, kao državna zastava i kao narodna zastava, i to u razmeri tri prema dva.

Da li ste znali za ovo pravilo?

 

Razlike na koje građani treba da obrate pažnju

Državna zastava je horizontalna trobojka, sa crvenim, plavim i belim poljem koja su iste visine, a preko svega se, centra pomerenog ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave, nalazi Mali grb. Narodna zastava jeste horizonatlna trobojka, takođe dugačka tri i visoka dva metra, sa poljima istih visina.

Zakon je jasan. Državnu zastavu mogu da upotrebljavaju samo državne institucije nikako građani!

- Ne može čovek na kući da drži zastavu sa grbom jer to nije državna institucija. Ni privatne firme ne mogu da okače zastavu sa grbom. Zastava sa grbom se ne sme koristiti na svadbama, dočeku sportista i drugim proslavama. Za sve takve manifestacije građani treba da koriste narodnu zastavu – ističe Jovanović.

Kolike su kazne 

Pročitajte još:

Komentari (4)

Delija iz Valjeva

21.08.2020 23:30

Pa promenite taj glupi zakon.U americi i ako ih ja ne volim,svi ponosno nose svoju zastavu,i ne postoji državna i narodna.Kod nas samo neke gluposti!!!!!

zoki71

22.08.2020 08:29

Znao sam i pre za ovu glupost. Ali sta da ocekujete od ovakve drzave gde politicari kradu prave Vas budalama i niko im mista ne moze. Imao sam srece u zivotu pa sam se ore tri godine preselio u Svajcarsku. Posto sam se u Srbiji bavio proizvodnjom sportske opreme izmedju ostalog bilo je tu i zastava raznih drzava prvo sta mi je upalo u oci su mjihove zastave. Svaka deseta kuca ispred ima jarbol sa zastavom. Bukvalno. Zivim u malo naselju od oko 5500 stanovnika ima 57 privatnih kuca sa zastavama

Mina

22.08.2020 09:31

Ali zato mladi Raznatovic moze,pa cak i da zapuca a i to je kaznjivo.

Горан

25.08.2020 13:51

Дали и на овај начин политичари по нечијој наредби уништавају националност, традицију и сваку другу вредност народа. Ништа глупље нису могли смислити. Зашто укаби етима држе заставу ЕУ кад по закону немају права....