Prof. Dr sci. med. Svetlana Apostolović
Promo
Prof. Dr sci. med. Svetlana Apostolović

Promo

Prof. Dr sci. med. Svetlana Apostolović, Foto: Promo

Pored nivoa holesterola u krvi, nalaz kalcifikata u zidovima koronarnih arterija predstavlja loš prognostički znak. Što je više kalcifikata, smanjuje se elastičnost arterijskih krvnih sudova i povećava mogućnost smrtnog ishoda od neželjenih kardiovaskularnih događaja.

Šta se preporučuje ovakvim pacijentima?

Pacijenatima koji nisu imali infarkt, moždani udar ili intervencije na koronarnim arterijama i nemaju dokazane aterosklerotkse promene na perifernim krvnim sudovima neophodno je proceniti rizik za nastanak kardiovaskularnih oblesti. U procenu rizika ulaze informacije o tome koliko godina pacijent ima, kolike su mu vrednosti ukupnog holesterola, kolika mu je visina krvnog pritiska i da li je pušač ili ne. Ako se proceni da je desetogodišnji rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti iznad 5 %, započinje se terapija statinima.

Da li je istina da se kada se jadnom započne sa statinima oni koriste doživotno?

Statini su prvi terapijski izbor u lečenju povišenog holesterola kod pacijenata sa povišenim rizikom da dožive neželjeni kardiovaskularni događaj. Lečenje jeste dugotrajno, u određenim slučajevima i doživotno, zbog toga je vrlo bitno odrediti kada je zaista neophodna primena statina, kako bi se izbeglo nepotrebno izlaganje eventualnim neželjenim efektima ove grupe lekova, ali i mogućnosti interakcije sa drugim lekovima.

Ovakva istraživanja daju samopouzdanje lekarima za preporuku i pacijentima za upotrebu ekstrakta crvenog pirinča, u cilju alternativnog snižavanja holesterola umesto konvencionalnijih terapija

statinom. Važno je napomenuti da se ekstrat crvenog pirinča i preparati koji sadrže Monakolin K ne koriste istovremeno sa statinima.

Pored povišenog nivoa holesterola u krvi, kalcifikacija krvnih sudova takođe predstavlja loš prognostički znak. Ona smanjuje elastičnost krvnih sudova i povećava mogućnost za nastanak srčanog ili moždanog udara zbog joj se mora posvetiti podjednaka pažnja.

Studije su pokazale da je vitamin K2-MK7 neophodan za aktivaciju određene vrste proteina koji sprečavaju taloženje kalcijuma u zidovima krvnog suda. U velikoj studiji na 4807 ispitanika, tokom 7 godina praćenja, pokazano je da unos vitamina K2 MK7, u adekvatnoj koncentraciji, dovodi do smanjenja taloženja kalcijuma u aorti i koronarnim arterijama. Ovi nalazi ukazuju da bi adekvatan unos vitamina K2 MK7 mogao biti važana pomoć kod koronarne bolesti srca.

PROČITAJTE JOŠ: