Branislav Tiodorović
Printscreen/Pink
Branislav Tiodorović

Printscreen/Pink

Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/Pink

Imunitet 

Država Srbija je u pravom momentu reagovala i povlačila poteze kako bi zaštitila stanovništvo od korone, međutim, našu zemlju nije moglo zaobići nešto što je pogodilo ceo svet.

Za razliku od Šveđana ili Engleza, mi se nismo odlučili da u startu prirodno stvaramo kolektivni imunitet, što se ispostavilo kao dobro jer se radi o novom virusu, ocenjuju stručnjaci.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Dva pristupa

Da ćemo steći kolektivni imunitet, nije isključeno jer, kako je objasnio dr Tiodorović, sigurno je da će se razboleti oko 60-70 odsto populacije u Srbiji, ali da je pitanje samo u kom intervalu.

- Važno je samo da se oboleli pravilno zbrinu, od zaraženih, 80 odsto njih nema simptome ili ima veoma blage, dok 20 odsto će imati od srednje do teške kliničke slike - kaže Tiodorović.

Vakcinacija

K. Kamenov

Vakcinacija, Foto: K. Kamenov

Vakcinacija 

- Kada je dobar deo populacije imunizovan na određenu bolest, praktično je i onaj neimunizovani deo stanovništva zaštićen time tako što je nemoguća transmisija virusa, jer većina ljudi na taj način ima antitela. U ovom slučaju radi se o novom nepoznatom virusu za koji još uvek ne znamo kakav imuni odgovor stvara, kako će se menjati u budućnosti, kako će mutirati, tako da je vrlo nezahvalno davati prognoze o kolektivnom imunitetu. S druge strane, prirodni put nosi veliki rizik od ozbiljnih kliničkih slika i posledica, a vakcinacija je ispravan put kojim bi se omogućio imunitet velikog dela populacije, odnosno onemogućilo širenje virusa. Koncept koji su primenjivali u nekim zemljama stvaranje prirodnog imuniteta, pokazao se lošim i svi su odustali. Dobro je da mi nismo ni pokušavali tako nešto, mere izolacije su se pokazale kao jedine ispravne koje daju rezultate - kaže dr Rađenović Petković iz Centra za medicinsku i kliničku biohemiju Kliničkog centra u Nišu.

Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

Koliko se virus zadržava u telu

Virus ima sličnosti sa gripom, pojavljuju se slični simptomi, ali proces bolesti se razvija brže, dok oporavak traje znatno duže nego kod običnog virusa.

- Virus se još uvek proučava, ima puno pitanja, najviše tamo odakle je i krenuo, iz Kine, Japana, Južne Koreje. Postoje neke pretpostavke na osnovu kojih mi trenutno imamo saznanja, a to je da bi neko bio izlečen, on mora da ima mirnu kliničku sliku, da ima potpuno mirne biohemijske nalaze, kao i dva negativna testa na Covid-19 u razmaku od 48 časova. To je stav Svetske zdravstvene organizacije. Međutim, može se dogoditi da kod nekoga ostane virus i takve ljude nazivamo virusonošama. To nije mnogo zabeleženo i moram da naglasim da to nije naučno potpuno potvrđeno, da se posle kliničkog ozdravljenja desi da imunološki ta osoba ima virus i da se on adaptirao na organizam. To je više u nekim okvirima pretpostavke, a o samom virusu će sve biti poznato tek nakon što se urade sva potrebna istraživanja i ispitivanja - objašnjava dr Tiodorović.

Virus opstaje samo ako se nalazi u organizmu i prenosi se sa jedne osobe na drugu. On ne lebdi u vazduhu, ali se prenosi kapljičnim putem, ili ako ste imali fizički kontakt sa zaraženom osobom, a nakon toga ste dotakli usta, oči ili nos. Dužina oporavka je od 14 do 28 dana. Ono što je za nas važno u ovom trenutku je da budemo disciplinovani, da sprečimo širenje infekcije i održavamo distancu. Za nas kao stanovništvo važno je da nakon epidemije steknemo kolektivni imunitet da bismo virus na jesen, ako se pojavi, dočekali spremni.

korona virus

Shutterstock

korona virus, Foto: Shutterstock

O virusu se svakog dana saznaje nešto novo

O Covidu 19 svakoga dana saznajemo nešto novo, objašnjavaju naši lekari, ono što se do sada zna jeste da ovaj virus može i te kako biti opasan za one čiji organizam ne daje dobar imuni odgovor.

- Kada su u organizmu već stvorena antitela, ona eliminišu antigene, a to su virusi. To automatski znači da je mala verovatnoća da se u izlučevinama, sekretima nalazi virus, zbog čega je i potrebno da znamo da je test dva puta potvrdio da je neko negativan na virus. Mnogo se o virusu ne zna, svi u svetu lutaju, traže odgovore, slušaju tuđa iskustva i ona sada pristižu sa svih strana. Mnogo je dilema, nedoumica, pojavljuju se svakakve vesti, biće vremena da se o ovom virusu više zna kada se obrade podaci, a mi se upoznamo sa njima - objašnjava dr Steva Stanišić, infektolog na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Nišu.

Komentari (1)

penzioner

09.04.2020 09:02

Tiodorovicu je bolje da ne daje nikakve izjave.Covek je naj pametniji kad cuti.