PANDEMIJA NE POSUSTAJE Tok bolesti je kod nekih bolesnika nepredvidiv, a jedna stvar je NEOPHODNA!

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je zabeleženo još šest smrtnih slučajeva od koronavirusa, dok je od 7.872 testiranih 289 osoba zaraženo.

bolnica
bolnica, Foto: Ognjen Radošević

Istovremeno, kako navodi ministar Zlatibor Lončar, svi kapaciteti u kovid bolnicama u Beogradu su popunjeni, zbog čega se danas za kovid pacijente otvara i Ortopedska bolnica „Banjica“ sa 320 mesta.

- Iz Beograda je u nedelju i ponedeljak devetoro zaraženih prebačeno u bolnicu u Požarevcu jer su kapaciteti u glavnom gradu popunjeni. Planirali smo da oslobodimo 90 do 100 mesta u bolnicama za teže slučajeve tako što ćemo lakše prebaciti u privremenu bolnicu u „Areni“, a ukoliko to ne bude dovoljno, pacijenti će biti zbrinjavani u Požarevcu, a spremna je i bolnica u Smederevu - rekao je on.

Ministar je najavio i da će „policija u saradnji sa sanitarnom inspekcijom kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma, koji se leče u kućnim uslovima, poštuju meru samoizolacije“.

- Moraćemo da vratimo sve ono što smo radili ranije, a to je telefonsko kontrolisanje i kažnjavanje - rekao je Lončar.

Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, upozorio je građane da sve veći broj pacijenata između 30 i 50 godina ima ozbiljnu kliničku sliku i ozbiljnu pneumoniju. On je apelovao na građane da se jave u kovid ambulante čim se pojave simptomi i da se redovno javljaju ukoliko im se stanje pogorša kako bi na vreme bili upućeni na dalje lečenje.

Goran Stevanović
Goran Stevanović , Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 - Apelujem na one koji se odmah jave u kovid ambulante i dobiju simptomatsku terapiju i uputstvo da se jave u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, makar se javljali svaki drugi dan. Tok bolesti je kod nekih bolesnika nepredvidiv i neophodno je javljanje - rekao je Stevanović i nastavio:

- Sada su kliničke slike takve da zahtevaju dugotrajniju terapiju i to su razlozi zašto su nam potrebni dodatni bolnički kapaciteti. Trudimo se da idemo bar jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata ne ostane bez mesta u bolnici. Sigurno ćemo u tome uspeti u naredna dva-tri dana, a u narednom periodu zavisi od svih nas i poštovanja svih mera.

Vanredno u Užicu

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Užicu je uvedena vanredna situacija. Broj novoobolelih u Zlatiborskom okrugu je 110, od kojih je 31 osoba iz Užica. U užičkoj bolnici hospitalizovano je 214 pacijenata, od kojih je deset na respiratoru, a dva su na mehaničkoj ventilaciji, saopštio je gradski štab za vanredne situacije.


U KC Niš hospitalizovano 207 pacijenata
- U Kliničkom centru Niš do juče u 7 časova hospitalizovano je ukupno 207 pacijenata, od kojih je 94 sa potvrđenim koronavirusom, kao i 12 dece, od kojih je kod šestoro potvrđen kovid-19 - izjavio je dr Vladimir Ćosić, zamenik generalnog direktora te zdravstvene ustanove. Kako je naveo, u tri objekta koja trenutno koriste imaju 66 slobodnih mesta. Doktor Ćosić je rekao da je u vranjskoj bolnici 129 pacijenata, 93 sa potvrđenim virusom, u leskovačkoj 77, kod 33 je potvrđen virus, kao i 53 pacijenta u surduličkoj bolnici, od kojih je kod 42 potvrđen kovid-19.


Bolje u Novom Pazaru
U bolnici u Novom Pazaru trenutno je smešteno 330 pacijenata, a u prethodnih 24 sata preminula je jedna 72-godišnja žena. U poljskoj vojnoj bolnici trenutno je smešteno 45 obolelih, od kojih je osam na kiseoničkoj terapiji.

Novi Pazar
Novi Pazar, Foto: Tanjug Irfan Ličina

 

U Vojvodini 92 nova slučaja

U poslednja 24 časa, na teritoriji Vojvodine registrovana su 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. Navode da su prethodne sedmice u pokrajini registrovana 433 nova slučaja, polovina u Novom Sadu. U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leče 153 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od kovida-19, od kojih je sedam na mehaničkoj ventilaciji.


Beba zaražena u Smederevu
Prema jučerašnjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Smederevu je koronavirus potvrđen kod još deset osoba, tako da ukupan broj od početka epidemije iznosi 254. Među zaraženima su i beba od 16 dana i njena majka, koje su transportovane u Beograd. U smederevskoj bolnici na lečenju se nalazi sedam obolelih od kovida-19. Svi oni imaju blaže respiratorne tegobe.


Težak dan za Kragujevac
Od 296 obrađenih uzoraka, U Šumadijskom okrugu koronavirus potvrđen je kod još 117 osoba, od kojih je 99 iz Kragujevca. U Kliničkom centru Kragujevac (KCK) hospitalizovano je 65 obolelih od kovida-19, a na respiratorima se nalazi šest osoba.

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi