Skulptura Raši Popovu
Grad Beograd
Skulptura Raši Popovu

Grad Beograd

Skulptura Raši Popovu, Foto: Grad Beograd

Tvorac skulpture Boris Deheljan je priznao da je bio zabrinut kako će Beograđani reagovati na delo koje je proizišlo iz njegovih prstiju. Rekao je da, pošto je i sam poreklom iz Beograda, da je njegovo delo plod mašte, baš onakve kakvom nas je čika Raša učio. 

Objasnio je da pošto je čika Raša često viđan sa knjigom u ruci i kišobranom, da knjiga  predstavlja podsetnik modernom društvu da treba raditi na obrazovanju, slobodi izražavanja i iz starih knjiga, a ne konstantno biti zarobljen u ovom digitalnom svetu, dok kišobran, koji je stalno nosio, štiti skulpturu od vremenskih nepogoda.

Mladi umetnik je, takođe, imao samo reči hvale za projekte koji se sprovode u Beogradu, te je i pohvalio i spomenik Stefanu Nemanji.

Spomenik Stefanu Nemanji

BeoInfo

Spomenik Stefanu Nemanji, Foto: BeoInfo

- Mislim da je prenapumpano mnogo negativne energije oko izrade tog spomenika i da će ga Beograđani i ostali građani prihvatiti isto kao što su i Parižani prihvatili Ajfelovu kulu, protiv koje su takođe pisali peticije da se ukloni. Pisali su da je to jedna besmislena skalamerija, a danas je to simbol Pariza. Meni lično ne smeta ništa što je u vezi sa kulturom, uređenjem grada. Različitost je izuzetno važna mislim da gradu nedostaje još mnogo parkova, platoa i skulptura u njima. U nekim zemljama su i sporedni parkovi puni skulptura - u izjavi za portal Nova.rs imao je samo reči hvale za projekte koji se sprovode u Beogradu.

Pročitajte još: