KC Niš, klinički centar Niš
youtube/ Al Jazeera Balkans
KC Niš, klinički centar Niš

youtube/ Al Jazeera Balkans

KC Niš, klinički centar Niš, Foto: youtube/ Al Jazeera Balkans

Prema rečima direktora Klinickog centra Niš dr Zorana Perišića, sistem će omogućiti monitoring kovid pacijenata, koji su u crvenoj zoni, na zoni, kao i onih koji će zbog lakše kliničke slike biti na kućnom lečenju.

- Sada daljinski možemo da pratimo njihovo stanje, da saznajemo sve važne parametre, u jedinicama poluintenzivne nege, ili kod kuće, i da, ako je potrebno, intervenišemo, uputimo na hospitalizaciju, ili ukoliko su već u bolnici da primenimo odgovarajuću terpiju - rekao je Perišić novinarima.

Na taj način, pojasnio je, smanjuje se boravak lekara i medicinskog osoblja u crvenim zonama, pa se čuvaju ljudi, a takođe, omogućeno je da jedan lekar i medicinska sestra mogu da prate i do 50 pacijenata istovremeno.

Slični sistemi za daljinsko praćenje pacijenata već postoje, ali su u glavnom pratili samo funkciju pejsmejkera kod pacijanata kojima je ugrađen.

- Ova velika ulaganja u zdravstveni sistem Srbije, Ministarstva zdravlja i države, vratiće se u dogledno vreme, ne samo tako sto ćemo pobediti korona virus, već i kroz to što će zdravstveni sistem, posle epidemije, kada sve snage usmerimo u lečenje drugih bolesti, biti jedan od najboljih u regionu, a možda i šire - rekao je Perišić.

Pročitajte još:

On je istakao da je ovakav sistem u Nišu prvi van Beograda, gde je pokrenut u Batajnici.

- Ovo je važan iskorak u zdravstvu Srbije, jer ćemo na ovaj način moći da učinimo mnogo u lečenju za pacijenata, a čuvaju se i ljudski resursi - rekao je Perišić.

Kovid bolnica
Kovid bolnica u Batajnici, Foto: Dimitrije Goll

On je dodao da se centar nalazi na petom spratu niškog kliničkog centra, u zelenoj zoni, a da će se pratiti pacijenti koji su smešteni na trećem i četvrtom spratu, odnosno van jedinice intenzivnog lečenja.

Prate se određeni parametri - saturacija hemoglobina kiseonikom, srčana frekvenca, krvni pritisak, frekvenca disanja, telesna temperatura... na osnovu kojih se može reći da li se stanje pacijenta pogoršava ili poboljšava.

Perišić je pojasnio da pacijent koji se nalazi na kućnom lečenju, kako bi se pratio, ima manžetnu oko ruke koja meri krvni pritisak, kao i elektrode na grudima koje prate srčani rad, elektrodu vezanu za ušnu resicu koja prati telesnu temperaturu, te elektrode na grudnom košu koje prate frekenciju, intenzitet i dubinu disanja.

- Sve to zajedno daje informaciju malom predajniku, koji putem GPS kartice ili wi-fi mreže, šalje tu informaciju dalje u centralu, u KC Niš, koja se zatim odmah prikazuje i na osnovu nje lekar odlučuje šta je optimalno za pacijenta - rekao je Perišić.

Pročitajte još: