Kruševački heroji iz crvene zone
RTS
Kruševački heroji iz crvene zone

RTS

Kruševački heroji iz crvene zone, Foto: RTS

Kapaciteti Opšte bolnice u Kruševcu, u kojoj se zbrinjavaju kovid pacijenti iz celog Rasinskog okruga sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, u ovom trećem talasu epidemije gotovo svakodnevno su maksimalno popunjeni. Najpre infektivno odeljenje, a zatim i, kako se broj obolelih povećavao, urologija i na kraju hirurgija, pretvoreni su u crvenu zonu.

Brigu o pacijentima preuzeli su skoro svi zaposleni. Najiskusniji, ne po godinama i stažu, već vremenu provedenom u crvenoj zoni je internista Nemanja Životić, supspecijalista pulmologije.

- U startu su svi bili uplašeni, niko nije ni znao kako sve ovo funkcioniše. I ja sam. Sticajem okolnosti radio sam sa tim teškim bolesnicima i nekako sam izgoreo u svemu tome - kaže za RTS dr Životić.

U borbu sa kovidom i trku sa vremenom za svakog pacijenta bez mnogo razmišljanja uključili su se i oni sa manje iskustva.

Kruševački heroji iz crvene zone

RTS

Kruševački heroji iz crvene zone, Foto: RTS

- Zaista neverovatno koliko požrtvovanje, satima da rade u skafanderima, da trče po spratovima. Oni su u svakom smislu nadmašili neka moja očekivanja, svima sam zahvalan, svi su odradili neverovatan posao - ističe dr Životić.

Doktorka Milijana Jakovljević kaže da je u početku bilo teško, a da je sada stvar navike.

- Bilo je mnogo mlađih ljudi. To je nešto što nam je teže za rad i nešto što nas mnogo više pogodi na kraju - priča za Javni servis dr Jakovljević.

Kruševački heroji iz crvene zone

RTS

Kruševački heroji iz crvene zone, Foto: RTS

U crvenoj zoni kruševačke Opšte bolnice radi i dr Nikola Milojević.

- Nemamo vremena da se naspavamo, dosta se radi. Nažalost, dosta poznanika, kolega gubimo - priča dr Milojević.

Dejan Bojić, medicinski tehničar, preležao je kovid u aprilu.

- Zahvaljujući našim dragim doktorima oporavio sam se i sada i ja lečim pacijente obolele od kovida - navodi tehničar Bojić.

Moramo da se i dalje radujemo životu

U novu godinu zdravstveni radnici ušli su sa nadom će uskoro crvena zona biti prošlost, a zelena budućnost.

- Moramo da se i dalje radujemo životu, da se smejemo, družimo. Nema razloga da izgubimo ljudskost - kaže dr Nemanja Životić.

Pročitajte: