smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija
smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Tableta koja izaziva pobačaj se već uveliko prodaje u inostranstvu, a nema nikakve veze sa pilulom za dan posle. Košta oko 585 dolara, a dovoljno je popiti dve tablete, nakon čega kreće obilno krvarenje. Tek kada ono stane smatra se da je pobačaj završen.

Verovali ili ne, u SAD je ova pilula potpuno legalna, a za mnoge trudnice ekonomičnija od operacije zbog čega se čak 1/3 abortusa izvrši na ovaj način.

Tretman ima za cilj da zaustavi razvoj trudnoće pomažući telu da izbaci plod koji je stvorilo. Sastoji se od dve odvojene pilule koje bi žena trebalo da popije u toku prvih 10 nedelja trudnoće. Prva pilula sadrži supstancu mifipestron koja blokira progesterone i zaustavlja napredovanje trudnoće.

smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Druga sadrži supstancu misoprostol koja definitivno obustavlja trudnoću. Žene piju dve tablete u periodu od 24 do 48 sati, a ukoliko ne dođe do obilnijeg krvarenja kao tokom menstruacije, sugeriše se da se jave lekaru.

Koliko su efikasne?

Do 8. nedelje deluju u 94 do 98 od 100 slučajeva.

Do 9. nedelje deluju u 96 slučajeva.

Do 10. nedelje deluju u 93 slučaja.

Lekovi tablete antibiotici lek pilule

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ima ih i u Srbiji

Zanimljivo je da je ova metoda prekida trudnoće dostupna i u Srbiji, odnosno u ginekološko akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu. Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, osoba stara 16 ili više godina može samostalno da odlučuje o ishodu trudnoće tokom prvih 10 nedelja, ali troškove abortusa snosi sama.

Pre 2 godine cena abortusa pomoću pilule iznosila je 19 hiljada dinara, ali samo u klinici. Ipak, ovakva metoda se ne preporučuje jer nije da nema nijedan rizik, pa se tako u nekolicini slučajeva dogodilo nekontrolisano krvarenje, tromboza i infekcije.