sneg Beograd
facebook
sneg Beograd

facebook

sneg Beograd, Foto: facebook

Stručnjaci za portal Severe Weather Europe upozoravaju da u narednim danima dramatične promene očekuje evropski kontinent, odnosno da je reč o istorijskom hladnom udaru sa Arktika.

Meteorolozi predviđaju jake snežne padavine na Alpima i Balkanu u utorak, i upozoravaju na pojavu mraza koji bi mogao da ugrozi cvetajuću vegetaciju.

- Nastavlja se jako pogoršanje i zahlađenje u utorak posle podne, koje bi sneg osim na planinama, ponegde čak i dosta obilan, moglo doneti nakratko i u nizije regiona - naveo je i naš meteorolog Marko Čubrilo na Fejsbuku, dodajući da ukoliko bi se trenutne simulacije ovog vremenskog modela održale, u utorak "bi donele jedan od najvećih aprilskih snegova velikom delu regiona".

Sneg

RINA

Sneg, Foto: RINA

Meteorolog Đorđe Đurić potvrdio je za Kurir da postoji mogućnost prodora hladnog fronta u našoj zemlji i da nas već od utorka očekuje sneg i mraz.

- Sneg će padati od utorka na planinama, a već u sredu ujutru se očekuje i u ostalim nižim predelima. On se neće dugo zadržati jer će temperature biti u plusu u toku dana, a u jutarnjim časovima kretaće se oko nule. Već od četvrtka nas očekuje toplije vreme - rekao je Đurić.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) poslao je upozorenje zbog najavljenog pada temperature i upozorio da bi jutarnji mrazevi (do -3°C) mogli da ugroze procvetale vrste i sorte voća.

- Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da budu u pripravnosti i da prate vremensku prognozu, a ako imaju mogućnosti, i da primene adekvatnu zaštitu - navodi se na sajtu RHMZ.