Andrijana Cvijetinović
Printscreen/RTS
Andrijana Cvijetinović

Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

- Osnovna uloga farmaceuta je da kaže pacijentima kako i kada treba pravilno da uzimaju lek. Najčešće za savet pitaju stariji ljudi i dementni ljudi, koji imaju mnogo potpitanja pa im nije zgoreg napisati uputstva na kutijicu leka - kaže Andrijana Cvijetanović.

Osim njih, trudnice zbog svog stanja takođe ne bi smele da piju neke suplemente i lekove, kao i deca i omladina.

Prema njenim rečima, pacijente uvek treba pitati da li su alergični na nešto, da li već piju neku terapiju ili uzimaju antidepresive. Čak i vitamin C koji se nalazi u skoro svakom voću ili povrću treba izbegavati u nekim slučajevima.

Konkretno, ljudi koji piju antiametike (lekove protiv povraćanja) treba da ga izbegavaju jer može da dovede do trovanja i da smanji resorbciju gvožđa. Sa druge strane, kada se piju preparati protiv anemije, pa dodajemo čisto gvođže, tada nije zgoreg uzeti vitamin C jer pospešuje njegovu apsorbciju.

- Uvek treba unositi izbalansirane komplekse vitamina i minerala, a nikako samo jedan. Dnevne potrebe vitamina C su oko 1.000 miligrama za odraslu osobu. Tokom pandemije preporuke su išle i do 2.000. Što se vitamina C tiče, neće tu doći do nekog preteranog predoziranja, ali treba svima naglasiti da ne treba napamet da uzimaju, već da se posavetuju sa apotekarima - navodi Cvijetanovićeva.

Cink je tokom pandemije stekao poseban status. Gošća Jutarnjeg programa kaže da je uvek bolje da se pije uz vitamine C ili E, a dovoljna dnevna doza je oko 50 miligrama.

Vitamin B12, koji je odličan za ishranu mozga i nervnog sistema, ne bi trebalo da se kombinuje sa barbituratima, odnosno antidepresivima, zato što zbog tiramina smanjuje dejstvo tih lekova.

Magistarka farmacije dodaje i da žitarice bogate vlaknima takođe imaju sličan efekat na antidepresive, a ne bi trebalo da se kombinuju ni sa lekovima protiv epilepsije.

O tome da mleko može da poništi dejstvo antibiotika, Cvijetanovićeva objašnjava da kalcijm, kojim je mleko bogato, stupa u odnose sa jedinjenjima u antibioticima i stvaraju supstancu koja u gornjem delu tankog creva ometa dejstvo antibiotika.

Zbog toga treba savetovati ljude da dok koriste antibiotike izbegavaju mleko i mlečne proizvode.

Pročitajte još: