Dr Radmilo Petrović, vakcine
Alo/ Ilustracija
Dr Radmilo Petrović, vakcine

Alo/ Ilustracija

Foto: Alo/ Ilustracija

U skoro jednogodišnjoj bici sa korona virusom, a od kad je napravljena prva vakcina, strčnjaci apeluju da se što više građana pelcuje.

Imunizacija jeste jedan od najbitnijih koraka u suzbijanju epidemije i jedini je način da se epidemija privede kraju i da se potpuno kontroliše.

Cilj je da se u što kraćem vremenskom roku vakciniše što više ljudi. Prema dosadašnjim podacima, u Srbiji je vakcinisano ukupno 44.611 ljudi. Za portal Alo, govorio je dr Radmilo Petrović koji nam je objasnio na šta je potrebno obratiti pažnju, kao i da li postoje posledice ukoliko se vakcinišemo različitim cepivom.

Da li ćete se vakcinisati?

 

Zabrana ulaska u zapadne zemlje sa ruskom vakcinom

Mediji su pisali i prenosili, kako strani, tako i domaći da se u zapadne zemlje ne može ući ukoliko budemo vakcinisani ruskom vakcinom. Dr Petrović je otklonio i tu dilemu.

- To je glupost da se zabrani zbog jedne zemlje. To nije pitanje za stručnjake i to je van svake pameti. Kineska, ruska vakcina... Tražio se samo sertifikat za ulazak u zemlju tokom žute groznice i pre više desetina godina protiv kolere. To nikada do sada niko nije radio, zabranio vakcinu od određenog proizvođača. Virus korone će da prođe avionom ili u čoveku koji je zaražen ili u čoveku koji je u inkubaciji koji je negativan na PCR test, a tek kad sleti u neku zemlju će mu se ispoljiti neki simptomi i da postane pozitivan PCR. Kao što može da prenese u prtljagu, da je neko kinuo i preneo virus. Prema tome, to nema veze. Virus se ne može zaustaviti ni avionom, ni zaključavanjem - objasnio je za Alo dr Petrović.

Dve vakcinacije, dve različite doze

Doktor Petrović kaže da je moguće vakcinisati se dva puta, ali da to ne bi treblo činiti.

- Može, ali nije preporučljivo. Zato što kada hoćete da vidite da li je ta vakcina uspela ili nije, onda nećete znati kome da prepišete da li je cepivo bilo efikasno. Nije ni preporučljivo jer sami proizvođači ne daju da se mešaju vakcine. A ako se vakcinišete različitim vakcinama, ne može da bude posledica. Jedino, kao što sam rekao, proizvođaći ne žele da se ne zna da li nastalo nešto od prve doze ili druge, da li je od jedne ili druge vakcine. Najbolje je da obe doze vakcine budu od istog proizvođača - zaključio je virusolog za naš portal.

Šta ako se osoba zarazi između dve doze vakcine?

- Može da se desi da ima blažu kliničku sliku. Međutim, to ne važi ako se zarazi dan-dva iza prve doze, to neće pomoći ništa. Tek posle 10, 12 ili 15 dana ako se zarazi može da dobije bllažu kliničku sliku pre nego što dobije drugu dozu.

Koliko traje imunitet posle vakcine?

- To ja ne znam, niti bilo ko sa sigurnošću može da zna dokne prođe određeni period. Osobi se uzima krv zbog provere na antitela, posle određenog vremena od primanja vakcine i tako se utvrđuje koliko ista štiti. 

Kome se ne preporučuje vakcinacija?

- Ne preporučuje se bolesnicima sa hroničnim i teškim bolestima, u fazi pogoršanja, već se čeka da budu fazi remisije. Onda se može dati vakcina, ali sa mnogo opreza jer zavisi od težine bolesti i kliničke slike i to samo mrtvom vakcinom. Ko god da je vakcinu napravio, nije uopšte bitno, samo je važno da bude mrtva - rekao je za kraj razgovora dr Petrović.

BONUS VIDEO