manastir
privatna arhiva
manastir

privatna arhiva

manastir, Foto: privatna arhiva

Pomoćni objekat srednjovekovnog manastira u obnovi Svete Varvare u selu Lukocrevu, nadomak Novog Pazara, našao se ponovo na meti vandala, koji su pokušali da izazovu požar, ali on se sam od sebe ugasio!

Incident se dogodio 25. oktobra, dva dana uoči velike srpske slave Svete Petke. Pravoslavci su posle ovog incidenta na Instagramu objavili fotografiju na kojoj se vidi da je ikona oštećena:

manastir

privatna

manastir , Foto: privatna

- Ovo je Crkva Svete Varvare u obnovi u selu Lukocrevo nadomak Novog Pazara. Danas je praznik Svete Petke, zaštitnice bolesnih i siromašnih, koji se u pravoslavlju posebno ceni, poštuje i slavi. Ovo je pokušaj spaljivanja ikone sveca. Ovo je delo jednih nečistih ruku, osobe koja nije svesna šta radi i kakve mogu biti posledice ovog dela - napisao je jedan mladić iz Kragujevca na dan Svete Petke i podelio fotografiju.      

Manastir je osnovan u 15. veku, a od prošle godine je odlukom Vlade Republike Srbije proglašen za kulturno dobro. Meštani su na društvenim mrežama objavili da je pre pet godina bio na udaru maloletnih meštana, druge vere, iz susednih sela. Tada su macolama i ćuskijama, da li iz obesti ili po nečijem nagovoru, porazbijani zidovi i nekoliko otkrivenih vrata i prozora. Izgrednici su posle toga pronađeni i kažnjeni.

Pročitajte još: