Luka Prahovo
Promo
Luka Prahovo

Promo

Luka Prahovo, Foto: Promo

Prahovo je industrijsko naselje na Dunavu udaljeno 10 kilometara od Negotina. To je malo mesto, smešteno na 60 metara nadmorske visine, u kojem živi oko 3.000 ljudi na oko 2.000 hektara. Međutim, Prahovo se nalazi na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske, a međunarodna „Luka Prahovo“ je važno logističko čvorište, koje je od izuzetnog značaja ne samo za istočnu Srbiju već i ceo region.

Luka ima pretovarni kapacitet od preko milion i po tona godišnje i omogućuje prihvat i pretovar različitih vrsta tereta i svih važnih sirovina, koje su neophodne za proizvodnju mineralnih đubriva, a koje Dunavom dolaze iz crnomorskih luka.

„Luka Prahovo“ se nalazi na desnoj obali Dunava, na 861. kilometru, i predstavlja poslednju izlaznu luku na teritoriji Srbije na četiri kilometra nizvodno od hidroelektrane „Đerdap 2“ i međunarodnog graničnog prelaza Kusjak. Povezana je železnicom i drumskim saobraćajnicama sa drugim delovima Srbije.

Luka Prahovo

Promo

Luka Prahovo, Foto: Promo

Rečni Koridor 7 dužine 2.500 kilometara deo je transevropskog plovnog puta Rajna-Majna- Dunav i povezuje Severno more sa Crnim morem na ukupnoj dužini od 3.505 kilometara. Kapacitet „Luke Prahovo“ iznosi 800.000 tona.

U ovoj luci je 60-ih godina prošlog veka izgrađeno i veliko stovarište nafte i naftnih derivata. Tada je bilo planirano da ovaj objekat koristi tadašnja Jugoslovenska narodna armija, ali je 1971. godine predat na upotrebu preduzeću „Jugopetrol“ Beograd, koje će kasnije postati Naftna industrija Srbije.

Sa izgradnjom nove stanice za snabdevanje domaćih i stranih brodova pogonskim gorivom, pored uvećanih prihoda od prometa, koje će ostvariti NIS, preko naplate pristanišnih i lučkih naknada biti značajno uvećan i budžet Srbije, koji je u 2016. godini, kada ova oblast još nije bila dovoljno uređena, iznosio 101 milion dinara.

Luka Prahovo

Promo

Luka Prahovo, Foto: Promo

Znatan deo ovih sredstava upotrebiće se za modernizaciju svih devet luka i pristaništa u Srbiji, među kojima je i „Luka Prahovo“. Inače, najhitnije proširenje luke i osposobljavanje pruge do luke, po najvišim standardima, od Vlade Srbije u cilju povećanja kapaciteta nove topionice zahteva RTB Bor, a tom zahtevu pridružile su se kineske, kanadske i ruske kompanije. Za ove namene očekuje se investicija od 30 miliona evra.

Treba pomenuti i činjenicu da su nacisti pred kraj Drugog svetskog rata baš kod Prahova potopili više desetina sopstvenih brodova i čamaca da ne padnu u ruke Sovjetskom Savezu. Za projekat vađenja svih olupina sa dna Dunava, radi proširenja plovnog puta i sigurnije plovidbe potrebno je oko 20 miliona evra.